Business Internaţional

Ungaria introduce din septembrie taxa pe alimente nesănătoase

Ungaria introduce din septembrie taxa pe alimente nesănătoase

Foto Shutterstock

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

23.06.2011, 00:03 453

Guvernul ungar a decis să introducă o taxă pe alimentele şibăuturile cu un conţinut ridicat de zahăr, sare, carbohidraţi şicafeină, denumită "taxa pe chipsuri", începând cu data de 1septembrie, a anunţat Anna Nagy, purtător de cuvânt al guvernului,potrivit presei ungare.

Şi Ministerul român al Sănătăţii a intenţionat să introducă oastfel de taxă anul trecut, dar a renunţat la această idee.

Legislatorii au aprobat introducerea taxei după ce o propunereanterioară a fost revizuită, iar "taxa hamburger" nu a mai fostconsiderată o descriere potrivită pentru că nu vor fi taxateprodusele fast-food, ci doar cele preambalate.

Veniturile, estimate la 5 miliarde de forinţi (187 mil. euro) pean, vor merge către sistemul de sănătate şi programele pentru unstil de viaţă sănătos, a adăugat Nagy.

Producătorii vor fi obligaţi să plătească taxa pe produse cum arfi băuturile energizante şi cele cu conţinut ridicat de zahăr. Taxape băuturile energizante s-ar putea ridica la aproximativ 300 deforinţi (1,12 euro) pe litru. Lista completă a produselor ce vor fisupuse noii taxe nu a fost finalizată încă, a declarat Nagy.

Dacă producătorul este unul străin, distribuitorii produselordin Ungaria vor fi cei care vor plăti taxa.

Poate duce la evaziune fiscală

Parlamentul va vota taxa către sfârşitul acestei veri. Noua taxăvizată de guvernul ungar va duce la creşterea pieţei negre şi acazurilor de evaziune fiscală, au declarat însă oficialiiAsociaţiei Ungare pentru Comerţ (OKSZ).

Aceştia au arătat în acelaşi timp că guvernul este mult preaoptimist în ceea ce priveşte veniturile suplimentare pe care nouataxă le-ar putea aduce la buget.

Asociaţia anticipează că preţurile produselor care vor fi supusenoii taxe vor creşte şi prin urmare vânzările acestora vorscădea.

Asociaţia se aşteaptă ca producătorii să găsească produseechivalente care nu sunt supuse taxei. Taxa va duce la amplificareaevaziunii fiscale legate de aceste produse, iar "ungurii vorcumpăra astfel de produse de peste hotare".

OKSZ consideră că veniturile la buget generate de această taxăvor fi cu mult mai reduse decât speră guvernul. Asociaţia nu credecă se vor obţine venituri suplimentare considerabile în urmaintroducerii acesteia, spunând că ce se va câştiga pe o parte se vapierde pe cealaltă parte prin reducerea încasărilor din TVA, deexemplu.

Vor folosi banii pentru a majora salariilemedicilor

Recent guvernul ungar a anunţat că intenţionează să utilizeze oparte a veniturilor obţinute în urma introducerii taxei pentrumajorarea salariilor medicilor în scopul opririi valului încreştere de plecări în străinătate din rândul tinerilor medici.

Ungaria a aprobat recent un plan naţio­nal de reformare asectorului sănătăţii în scopul susţinerii spitalelor, îmbunătăţiriiserviciilor medicale şi stopării exodului din ţară al angajaţilordin sector. Reformele sunt necesare pentru diminuarea costurilorsuportate de pacienţi, reducerea listelor de aşteptare şi salvareaspitalelor de la intrarea în incapacitate de plată, a declarat AnnaNagy, purtător de cuvânt al guvernului.

Reducerea cheltuielilor pe medicamente şi sporirea eficienţeisistemului serviciilor medicale fac parte din reformele fiscale şistructurale lansate de Ungaria în martie, reforme necesare pentrususţinerea unui deficit bugetar scăzut.


Ce taxează Ungaria

  • Băuturi energizante: 300 de forinţi (1,12 euro)/litru

  • Chipsuri: 400 de forinţi (1,50 de euro)/kilogram

  • Îngheţată: 100 de forinţi (0,37 euro)/kilogram

  • Supă instant: 500 de forinţi (1,87 euro)/kilogram

  • Băuturi răcoritoare: 10 forinţi (0,04 euro)/litru

  • Bomboane: 200 de forinţi (0,75 euro)/kilogram

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO