Business Internaţional

Ungaria îşi reface bugetul pe 2012 pentru a-l adapta noilor condiţii economice: creştere redusă şi monedă mai slabă

Viktor Orban

Viktor Orban, premierul Ungariei

Autor: Alexandru Stefan Matei

12.12.2011, 11:16 455

Premierul ungar Viktor Orban a decis ca proiectul de buget pe 2012 să fie refăcut pentru a lua în calcul o creştere economică mai mică şi un forint mai slab, scrie Bloomberg.

Guvernul ungar prevede o creştere economică de cel mult 0,5%, comparativ cu cea de 1,5% stabilită anterior, din cauza cererii mai mici la export venită din zona euro, conform declaraţiilor lui Orban. Guvernul trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a acoperi o gaură de 200 de miliarde de forinţi (650 mil. euro) în bugetul pe 2012. "Trebuie să ne recalculăm bugetul şi să îl ajustăm realităţilor europene", a declarat Orban. "Sperăm doar că nu va trebui să facem din nou acest lucru pe parcursul anului viitor".

Luna trecută, Ungaria şi-a pierdut ratingul din categoria "investment grade" acordat de Moody's după ce a cerut ajutor FMI şi Uniunii Europene.
Forintul a fost moneda cu cea mai slabă evoluţie faţă de euro în a doua jumătate a anului, înregistrând o scădere de 12 procente, tranzacţionându-se astăzi la un curs de 303,45 forinţi/euro. Proiectul de buget prevedea o rată de schimb medie de 268 de forinţi/euro.

În urma noilor previziuni economice, Ungaria va trebui să strângă venituri suplimentare, să reducă cheltuielile şi să apeleze la rezervele bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO