Business Internaţional

Ungaria ne aduce criza la uşă: forintul se prăbuşeşte, datoria publică urcă, iar dobânzile îi cresc

Ungaria ne aduce criza la uşă: forintul se prăbuşeşte, datoria publică urcă, iar dobânzile îi cresc

Autor: Alexandru Stefan Matei

16.11.2011, 11:09 6482

Datoria publică a Ungariei a urcat la 82% din PIB la finalul trimestrului trei, conform băncii naţionale a ţării. Datoria a mai depăşit această valoare de doar două ori, prima dată în 2009, după ce ţara a apelat la FMI pentru un împrumut şi în T2 2010 (83,9% din PIB), scrie Portfolio.hu.

Această veste a picat cum nu se putea mai prost pentru Ungaria, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea investitorilor, foarte sensibili la tot ce înseamnă datorie publică ridicată.

Situaţia Ungariei este înrăutăţită şi de măsurile neortodoxe luate de guvernul condus de Viktor Orban, care de când a preluat funcţia de premier a decis suprataxarea unor sectoare dominate de companii străine, "naţionalizarea" fondurilor de pensii private şi obligarea băncilor să accepte pierderi după ce a impus rambursarea anticipată a creditelor în valută la un curs mult sub cel al pieţei.

În ultimele zile investitorii au renunţat masiv la active ungare, acţiunile scăzând, iar costurile de împrumut ale ţării urcând. Guvernul a plătit o dobândă de 6,71% pentru a împrumuta 172,5 milioane de dolari pe trei luni. Şi costul asigurării titlurilor ungare împotriva defaultului au urcat vertiginos, scrie The Wall Street Journal.

În mintea economiştilor a revenit imaginea din 2008, când Ungaria s-a aflat la un pas de colaps financiar, pe care l-a evitat doar cu ajutorul unui împrumut de la FMI.

"Ungaria este din nou în centrul atenţiei investitorilor în obligaţiuni de pe pieţele emergente ca urmare a unor politici neortodoxe şi controversate urmate de noua administraţie", spune Michail Diamantopoulos, manager de fond în cadrul Investec Asset Management.

Ungaria are un rating aflat pe ultima treaptă în categoria "investment", dar acesta ar putea fi retrogradat de S&P şi Fitch.

Forintul a scăzut până la un minim istoric de 317,66 forinţi/euro ieri seară. În câteva zile moneda a pierdut 3% din valoare, iar de la 30 iunie până acum a pierdut 15% faţă de euro şi 21% faţă de dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO