Business Internaţional

Ungaria nu riscă: Banca centrală şi-a majorat rezervele de aur de 10 ori într-un efort de reducere a riscurilor

Ungaria nu riscă: Banca centrală şi-a majorat...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

16.10.2018, 16:41 868

Ungaria şi-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, într-un efort de a face rezervele mai sigure şi de reducere a riscurilor, a anunţat guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy, într-o conferinţă de presă.

Matolcsy a spus că decizia a fost de o importanţă economică şi naţională strategică, şi a fost luată la solicitarea premierului Viktor Orban, cu un an în urmă.

Anunţul a stârnit uimirea mai multor analişti, relatează Financial Times. „Este o mişcare ciudată, o creştere mare, oamenii încearcă să înţeleagă logica din spatele ei”, spune Timothy Ash de la Bluebay Asset Management. Ash crede că este un fel de declaraţie de independenţă, generată de tensiunile dintre Budapesta şi Bruxelles.

Conform vice-preşedintelui Marton Nagy, aurul reprezintă acum 4,4% din rezervele băncii naţionale, un nivel apropiat de media statelor din Estul Europei.

Blooomberg notează că Ungaria este ultima dintre naţiunile europene care mizează pe aur, mişcarea venind după ce Polonia a achiziţionat 9 tone de aur în iulie şi august. Rezervele de lingouri ale băncilor centrale au crescut în ultimii 10 ani, cele mai mari achiziţii fiind făcute de Rusia, Kazahstan şi China.

Pe de altă parte, chiar dacă achiziţia este importantă pentru Ungaria, ţara este un deţinător modest, situându-se pe locul 50 în clasamentul global întocmit de World Gold Council. Statele Unite deţin 8.133 de tone de aur, iar România 104 tone. Rusia a achiziţionat 20 de tone de aur în fiecare lună, în acest an.

Banca centrală poloneză nu a comentat achiziţiile, dar economiştii spun că aurul se află la cel mai mic preţ din ultimul an, ceea ce face metalul galben foarte atractiv. De la nivelul minim de la jumătatea lunii august preţul a crescut cu circa 6%, la 1.228 dolari uncia, la Londra.

Anterior cumpărării de aur, banca centrală maghiară a decis să îşi repatrize rezervele valutare, în luna martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO