Ungaria, Polonia şi Cehia îşi cresc cu investiţii şi strategii pariurile pe hidrogen, văzut drept energia viitorului. Grupul maghiar MOL a inaugurat cea mai mare unitate de producţie de hidrogen verde din Europa Centrală şi de Est în cadrul rafinăriei sale din Szazhalombatta, centrul Ungariei, scrie Hungary Today. Cu o capacitate de 10 MW, facilitatea reprezintă un pas semnificativ în angajamentul companiei faţă de energia curată.
Unitatea şi-a început producţia recent şi va genera 1.600 de tone de hidrogen verde anual. Acesta va fi utilizat în primul rând în producţia de carburanţi, în linie cu obiectivul Mold de reducere a amprentei sale de carbon.
„Impactul unităţii este considerabil, aceasta urmând să reducă emisiile de CO2 la rafinărie cu peste 25.000 de tone pe an“, a declarat Adam Horvath, director în cadrul Mol. În perspectivă, compania vrea să replice acest succes cu unităţi similare în Bratislava, Slovacia, şi Rijeka, Croaţia, unitatea din urmă fiind de aşteptat să devină operaţională în 2026.
Ungaria şi-a inaugurat prima fabrică de hidrogen verde, localizată în parcul energetic Bukkabrany din nord-estul ţării, în primăvara acestui an. La acea vreme, ministrul maghiar al energiei Csaba Lantos a subliniat rolul dual al unităţii în combaterea schimbărilor climatice şi întărirea independenţei energetice a Ungariei.
Şi Polonia şi-a prezentat recent obiectivele principale în ceea ce priveşte dezvoltarea de hidrogen, potrivit pv-magazine.com.
În sectorul energiei şi încălzirii, guvernul polonez intenţionează să susţină cercetarea şi dezvoltarea în urmtorii cinci ani. În sectorul transporturilor, acesta ţinteşte înfiinţarea a cel puţin 32 de staţii de alimentare cu hidrogen până în 2025 şi punerea în circulaţie a până la 1.000 de autobuze pe hidrogen până în 2030.
Ţara plănuieşte să creeze cel puţin cinci văi de hidrogen până în 2030 şi să dezvolte fabrici pe diverse segmente ale sectorului.
În prezent, Polonia este al treilea mare producător de hidrogen din Uniunea Europeană.
Cehia şi-a updatat în vară strategia privind sectorul hidrogenului pentru a accelera atingerea neutralităţii carbonice şi creşterea economică a ţării, notează ceenergynews.com.
Strategia cehilor este împărţită în trei etape, fiecare cu obiective, metode şi ambiţii distincte.
Prima etapă ar urma să dureze până în 2030, concentrându-se pe crearea de văi de hidrogen. Până în 2030, obiectivul priveşte producţia a aproximativ 20.000 de tone de hidrogen verde anual. A doua etapă va dura între 2030 şi 2045 vizând asigurarea importului de hidrogen verde printr-o reţea de conducte la nivel european, iar a treia se concentrează pe producţia de hidrogen în Cehia prin utilizarea de tehnologii noi.