Business Internaţional

Ungaria pregăteşte sancţiuni împotriva Facebook? Ministerul Justiţiei critică platformele de social media pentru „atacuri sistematice” asupra libertăţii de exprimare

Ungaria pregăteşte sancţiuni împotriva Facebook?...

Autor: Alex Ciutacu

18.01.2021, 16:45 91

Judit Varga, ministra Justiţiei din Ungaria, a ridicat problema sancţionării companiilor de social media pentru ceea ce ea numeşte „atacuri sistematice” la adresa libertăţii de exprimare, potrivit Reuters.

Ea a anunţat că se va întâlni cu autoritatea de concurenţă din Ungaria săptămâna aceasta pentru a discuta pedepsele care pot fi aplicate companiilor de social media pentru ceea ce ea a descris ca practici comerciale injuste. De asemenea, Judit Varga a anunţat că va convoca o întâlnire a comitetului pentru libertate digitală al ţării.

În ceea ce se conturează drept un val din ce în ce mai mare de critici, mai mulţi oficiali guvernamentali critică ceea ce ei consideră a fi un efort din partea companiilor de social media de a limita expunerea opiniilor conservatoare pe platformele lor.

Premierul ungar Viktor Orban a reuşit să transforme presa publică a Ungariei într-un avocat obedient al său şi al politicilor sale. În acelaşi timp, aliaţii săi controlează părţi mari din presa privată, ceea ce îi permite ca agenda lui să aibă întâietate pe agenda publică.

Varga a menţionat într-o postare pe social media conceptul cunoscut drept „shadowban”, care înseamnă limitarea expunerii unui utilizator pe o platformă sau pe un forum prin ascunderea postărilor şi comentariilor acestuia în faţa celorlalţi membri de pe platformă sau forum.

„Shadowban înseamnă că un furnizor de social media îţi restricţionează vizibilitatea, în secret, din motive politice, fără ca noi să aflăm despre asta. (...) Pentru a le reduce popularizarea (n.r: în original – reach), Facebook limitează vizibilitatea opiniilor creştine, conservatoare, de dreapta. Eu am păţit acest lucru personal”, a scris Judit Varga, cea care conduce ministerul Justiţiei, într-o postare pe Facebook.

Varga are aproape 120.000 de urmăritori pe Facebook, în timp ce Viktor Orban are peste 1 milion de urmăritori, reprezentând peste 10% din populaţia Ungariei. Premierul utilizează frecvent Facebook pentru a anunţa deciziile guvernului legate de Covid-19 sau politicile economice.

Ea susţine că această problemă ar trebui reglementată la nivelul întregii Uniuni Europene.

Comentariile ei vin la câteva zile după ce Polonia a semnalat că vrea să ia măsuri împotriva marilor companii de tehnologie, în contextul în care ministerul Justiţiei din Polonia a susţinut că marile companii care şterg postări doar pentru că le consideră ofensatoare ar putea fi aendate.

Partidul Lege şi Ordine din Polonia, aliat cu Orban din Ungaria, are are o agendă catolică-conservatoare şi susţine că marile companii de tehnologie exercită un nivel de control periculos asupra agendei publice, cenzurând opinii pe care ei le consideră în afara propriilor parametri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO