Business Internaţional

Ungaria promite cetăţenie oricui cumpără obligaţiuni de cel puţin 250.000 euro

Ungaria promite cetăţenie străinilor care cumpără obligaţiuni de cel puţin 250.000 euro (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)

Autor: Marius Oncu

30.10.2012, 14:44 1089

Parlamentarii din Ungaria, stat cu un grad de îndatorare foarte ridicat, propun străinilor perspectiva unui paşaport unguresc pentru atragerea de cumpărători pentru obligaţiunile statului.

O propunere legislativă postată pe site-ul parlamentului de la Budapesta vizează acordarea dreptului de rezidenţă şi în final cetăţenie străinilor care cumpără obligaţiuni guvernamentale în valoare de cel puţin 250.000 de euro (322.600 dolari).

Măsura, susţinută de partidul de guvernământ, Fidesz, ar trebui să atragă noi investitori, mai ales din China, scrie New York Times.

Ungaria are scadenţe de miliarde de euro în următorii ani şi analizează diferite modalităţi de refinanţare. Planurile includ vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă şi atragerea de investitori importanţi din Asia. O eventuală vânzare de obligaţiuni pe pieţele din Vest ar putea avea loc doar după încheierea negocierilor cu UE şi FMI pentru un acord financiar.

Ungaria a cerut UE şi FMI un acord preventiv, pentru situaţia în care statul va avea nevoie de ajutor financiar, însă discuţiile nu au condus la un rezultat, iar analiştii văd şansele pentru o reuşită doar la 50%.

Propunerea din parlament prevede ca agenţia pentru administrarea datoriei statului să emită "obligaţiuni de rezidenţă" speciale pentru străini. Cei care ar deţine astfel de obligaţiuni în valoare de cel puţin 250.000 de euro ar avea un tratament preferenţial la imigrare.

Unul dintre autorii propunerii a afirmat că sunt vizaţi în special investitorii chinezi.