Business Internaţional

Ungaria ramane "bolnavul" Europei si in 2008

04.03.2008, 20:39 14

Cresterea economica a Ungariei, care a inregistrat cea mai lenta evolutie din UE in al patrulea trimestru, va fi incetinita in 2008 din cauza reducerii exporturilor, conform unui raport al institutului de cercetare GKI, scrie Bloomberg.
Cresterea economica a Ungariei se va dubla pana la 3% in 2008, fata de o crestere estimata la numai 1,3% pentru 2007, conform raportului GKI, realizat in colaborare cu sucursala locala a Erste Bank.
Previziunile de luna trecuta estimau o crestere de 3,2% in 2008 si de 1,5% in 2007. Cresterea economica a Ungariei din al patrulea trimestru a fost cea mai scazuta din ultimii 11 ani, pe fondul masurilor luate de guvern cu scopul de a reduce deficitul bugetar, care au dus la o scadere a consumului si la o reducere a investitiilor.
In plus, vremea nefavorabila de anul trecut a afectat grav recoltele tarii si impreuna cu reducerea consumului populatiei a lovit economia.
"Economia Ungariei isi va reveni dupa criza din 2007, dar cresterea economica din primele trimestre va fi cu siguranta foarte mica. De asemenea, inflatia va fi greu de incetinit", mentioneaza raportul GKI.
Cresterea economica din al patrulea trimestru al anului trecut a fost de 0,8%, in timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 6,9%, cel al Poloniei a crescut cu 6,1%, iar cel al Slovaciei cu 14,1%. Exporturile Ungariei vor creste cu numai 10% anul acesta, fata de avansul de 15,7% inregistrat anul trecut, cand previziunile estimau o crestere a exporturilor de pana la 13% pentru 2008, conform raportului GKI.
Inflatia din Ungaria, care in 2007 a atins cote record in urma masurilor luate de guvern, va incetini anul acesta conform analistilor GKI.
In ciuda cresterii preturilor la energie si alimente, inflatia va fi de 6% in 2008, fata de 8% anul trecut, conform datelor furnizate de institutul de cercetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO