Business Internaţional

Ungaria-Rusia, o poveste nucleară de dragoste care s-ar putea sfârşi cu pierderi de miliarde

Ungaria-Rusia, o poveste nucleară de dragoste care s-ar...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.04.2015, 00:05 2715
Singura centrală nucleară a Unga­ri­ei, cea de la Paks, produce 40% din e­ner­­gia ţării. 80% din proiectul de extin­de­re vor fi finanţate printr-o linie de cre­­dit de 10 miliarde de euro de la Rusia.

Expertul în energie Dávid Korányi estimează că o anchetă din partea Comisiei Europene privind acordul Ungariei cu Rusia pentru construirea a două reactoare la Paks ar putea dura câţiva ani. Dacă Bruxellesul decide să nu permită dezvoltarea proiectului, Budapesta poate ataca hotărârea la Curtea Europeană de Justiţie, ceea ce ar prelungi timpul până la clarificarea situaţiei.  Până atunci, dacă Ungaria începe lucrările fără consimţământul Comisiei Europene şi dacă mai târziu decizia CE de a bloca proiectul devine definitivă, Ungaria ar putea fi amendată cu peste un miliard de euro.

Pe de altă parte, este în interesul Rusiei să ţină Ungaria sub contract cât mai mult posibil. Cazul Bulgariei ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. Proiectul contrucţiei cen­tra­lei nucleare bulgăreşti Belene a murit încă din faşă. Guvernul bulgar a angajat Atomstroyexport pentru a cons­trui la Belene o centrală de 2.000 MW, dar acum compania rusească pretinde Sofiei daune de 1,3 miliarde de dolari pentru anularea proiectului, daune reprezentând costurile începerii construcţiei unui reactor în Rusia. Nu se ştie dacă în contractul dintre Ungaria şi Rusie este prevăzută o astfel de clauză deoarece toată afacerea a fost pusă la secret de guvernul de la Budapesta.  

 

Declaraţii care se bat cap în cap

János Lázár, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a anunţat săptă­mâna trecută că Balázs Sonkodi, secre­tarul de stat al cabinetului premie­rului, a discutat cu oficiali ai Euratom Supply Agency, care va evalua acordul de aprovizionare pentru centrala ma­ghiară, şi a reuşit să clarifice toate incer­titu­­di­nile. Potrivit lui Lázár, între părţi a fost iniţiat un acord prin care CE va în­chide curând cazul. El a mai spus că Bu­da­­­pesta a acceptat obiecţiile Comi­siei şi se va ghida după un model finlan­dez pen­­tru procurarea combus­tibi­lului noi­lor reactoare.  

Însă un purtător de cuvânt a confir­mat doar că Ungaria a iniţiat discuţii cu ESA în privinţa contractului de furni­zare de combustibil încheiat cu Rusia pentru a se asigura compa­tibilitatea acestuia cu regulile UE. Două zile mai târziu, Lázár a comu­nicat un rezultat al vizitei la Bruxelles ceva mai diferit faţă de cel din primele comentarii. El a spus că Ungaria a înlăturat toate barierele care împiedi­cau CE să aprobe acordul de aprovizi­onare privind extinderea cen­tra­lei de la Paks. Lázár a adăugat că soluţia este acceptabilă şi pentru Rusia. Po­trivit acordului iniţial, semnat la Moscova în ianuarie 2014, Rusia ar fi fost furnizorul combustibilului timp de 20 de ani.

Modelul finlandez la care oficialul maghiar a făcut referire este, probabil, cel al reactorului Fennovoima, din nordul Finlandei, care va fi alimentat cu combustibil de Rosatom prin subsidiara TVEL. El va intra în funcţiune în 2024.

În decembrie anul trecut TVEL a anunţat că, în urma unei inspecţii a Auto­rităţii Maghiare pentru Energie Nu­cleară, licenţa de funcţionare pentru cel de-al doilea reactor al Paks a fost prelun­gită cu 20 de ani, până în de­cem­brie 2034. Aceasta înseamnă că TVEL va rămâne furnizorul pentru Paks pe timpul întregii vieţi a reactoarelor.

Însă înţelegerea dintre Finlanda şi Rusia este diferită. Rosatom va furniza combustibil în perioada de garanţie a reactorului pe care îl construieşte, iar după aceea va fi organizată o licitaţie internaţională. De asemenea, în cazul Finlandei, în proiect nu sunt implicate fonduri publice. Rosatom contribuie cu propriul capital, iar Finlanda se ocupă cu deşeurile de combustibil nuclear. Acest deşeuri pot fi reprocesate şi refolosite. În acordul ruso-maghiar, deşeurile sunt luate în Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO