Business Internaţional

Ungaria se ascunde în spatele Chinei pentru a scăpa de presiunea investitorilor

Ungaria se ascunde în spatele Chinei pentru a scăpa de presiunea investitorilor

Foto: AFP

Autor: Alexandru Matei

17.11.2011, 10:58 711

Instituţiile financiare şi fondurile de investiţii chineze vor continua să cumpere obligaţiuni guvernamentale ungare, a declarat ministrul dezvoltării Tamas Fellegi după o întâlnire cu oficiali ai băncii centrale de la Beijing, scrie Bloomberg.

Ministrul nu a dat detalii despre proporţia achiziţiilor şi momentul acestora.

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat în cadrul unei vizite la Budapesta din iunie că tara sa va cumpăra obligaţiuni ale Ungariei şi că rămâne un investitor pe termen lung în titluri suverane europene.

Declaraţia ministrului ungar a venit pe fondul presiunii tot mai mari care planează asupra ţării, încolţită de investitori din cauza datoriei suverane mari, 82% din PIB, şi a politicilor neortodoxe luate de guvernul de la Budapesta.

În ultimele zile forintul s-a depreciat, iar dobânzile pe care trebuie să le plătească statul pentru a se împrumuta au crescut.

Oficialii ungari folosesc o tactică des întâlnită la ţările cu probleme, şi, în ultimele luni chiar şi de politicienii cu greutate din Europa, de a folosi China, care are rezerve valutare de peste 3.200 de miliarde de dolari, drept "garant" în ochii investitorilor ar siguranţei obligaţiunilor lor.

De exemplu, înainte ca Grecia să primească ajutor extern în mai anul trecut, oficialii chinezi aflaţi în vizită la Atena au dat asigurări că vor continua să cumpere titluri de stat elene, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Portugaliei.

Nu mai devreme de acum câteva săptămâni, după ce liderii politici europeni au decis majorarea fondului de urgenţă EFSF, şeful instituţiei Klaus Regling, a mers imediat la Beijing pentru a încerca să îi convingă pe oficialii chinezi să ajute la creşterea puterii de finanţare a acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO