Business Internaţional

Ungaria se laudă cu succesul politicii de deschidere către est, însă datele statistice nu indică niciun beneficiu al acesteia

Ungaria se laudă cu succesul politicii de deschidere...

Autor: Catalina Apostoiu

14.05.2021, 00:05 422

Guvernul ungar îşi tot laudă po­l­itica de deschidere către est, însă da­te­l­e arată că dependenţa econo­mi­că a ţării de UE nu s-a schimbat din 2010, iar oportunităţile estice pro­mi­se nu s-au materializat, scrie Euractiv.

„Intrăm într-o nouă eră a istoriei economiei mondiale. Politica des­chiderii către est lansată de gu­vernul ungar cu 11 ani în urmă a contribuit semnificativ la faptul că Ungaria se numără printre câşti­gători“, declara ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto în timpul unei vizite în Uzbekistan.

Este un discurs tipic pentru po­litica externă a Ungariei de la pre­lua­rea puterii de către partidul pre­mierului Viktor Orban Fidesz în 2010.

Ideea nu este nici pe departe una radicală, multe ţări europene urmărind oportunităţi de investiţii în economii din estul Asiei cu un ritm rapid de dezvoltare. Însă deşi guvernul Orban a investit capital politic considerabil pentru a se împrieteni cu regimuri din est, mergând până la a respinge declaraţiile UE de condamnare a încălcării drepturilor omului în China şi alte ţări, oportunităţile estice promise nu s-au materializat.

Economiile asiatice emergente au absorbit doar 2,4% din expor­turile ungare în 2020, acelaşi nivel ca în 2010. Spre deosebire, dependenţa Ungariei de exporturi către UE a crescut în perioada respectivă, de la 73% în 2010 la 77,3% în 2020.

Din cauza combinaţiei dintre exporturi modeste şi importuri în creştere nesemnificativă, balanţa comercială a Ungariei cu estul Asiei s-a deteriorat de fapt în ultimii ani. Între timp, exportatorii ungari consemnează un excedent în creştere cu UE.

Potrivit datelor băncii centrale ungare, majoritatea investiţiilor străine directe realizate în Ungaria sunt deţinute de companii din UE, iar cota acestora din volumul total de ISD-uri a crescut între 2014 şi 2018.

Când vine vorba de intrările de ISD-uri, importanţa investiţiilor asiatice este în creştere din 2018, însă valoarea absolută a investiţiilor a rămas constantă la aproximativ 1 miliard de euro între 2018 şi 2020. În acelaşi timp, intrările din Europa şi Americi au scăzut considerabil.

Cu alte cuvinte, investiţiile sunt în declin.

Investiţiile din Asia nu reduc neapărat dependenţa Ungariei de pieţele occidentale, iar investiţiile occidentale contribuie adesea la creşterea exporturilor ungare către economiile asiatice. Investitorii asiatici aleg de obicei să investească în Ungaria fie pentru a produce bunuri pentru pieţele vest-europene, fie pentru a servi drept furnizori pentru reţelele europene de producţie.

Prin urmare, bunurile produse de companiile estice în Ungaria ajung să fie exportate către UE, adâncind dependenţa economiei ungare de cererea occidentală.

Atractivitatea Ungariei ca destinaţie de investiţii este sporită de taxele reduse şi salariile mici. Însă o astfel de strategie de atragere a investiţiilor prin menţinerea taxelor şi salariilor scăzute nu este una potrivită pentru o ţară cu venituri medii care aspiră să prindă din urma economiile dezvoltate, cum este Ungaria, susţin criticii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO