Business Internaţional

Ungaria şi-a ales alianţele: a blocat transportul de gaze către Ucraina şi a negociat importuri mai mari de la Rusia

Premierul Ungariei, Viktor Orban. AFP/Mediafax Foto

Premierul Ungariei, Viktor Orban. AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican, Bogdan Cojocaru

29.09.2014, 00:00 2006

Cu Rusia ameninţând cu stoparea aprovizionării cu gaze a statelor din UE care reexportă combustibil în Ucraina, Ungaria a blocat livrările de gaze către Ucraina după o întâlnire a oficialităţilor de la Budapesta şi Moscova. Reexporturile sunt făcute conform unei decizii luate la nivelul Consiliului European, iar Ungaria le întrerupe în contextul în care premierul Viktor Orban se laudă că a negociat cu Gazprom majorarea livrărilor de gaze pentru ţara sa.

La milocul acestei luni ministrul maghiar al dezvoltării naţionale Miklos a discutat cu viceministrul rus pentru afaceri energetice Anatoly Yanovsky în legătură cu depozitarea a 500 de milioane de metri cubi de gaze ruseşti în Ungaria pentru a “facilita aprovizionarea Europei cu gaze în cazul în care apar probleme cu livrările prin Ucraina”, scrie presa maghiară. Astfel de planuri au mai fost discutate în 2012, la Budapesta, de ministrul Orban şi de CEO-ul Gazprom Aleksey Miller. De atunci guvernul maghiar a pornit o campanie de naţionalizare a facilităţilor de depozitare. Guvernul a achiziţionat de la grupul german E.ON astfel de depozite la un preţ despre care unii comentatori spun că este exagerat de mare.

După plecarea lui Yanovsky din Ungaria, la Budapesta a ajuns Miller, pentru o întâlnire cu Orban. Potrivit Gazprom, „discuţiile s-au axat pe problema livrărilor neînrerupte de gaze pentru perioada de iarnă. Părţile au acordat o atenţie deosebită implementării proiectului South Stream”. Comisia Europeană a cerut suspendarea acestui proiect până când sunt lămurile probleme legate de respectarea legislaţiei privind concurenţa.

La trei zile după întâlnire Orban a anunţat suspendarea pe o perioadă indefinită a transportului de gaze către Ucraina. Potrivit agenţiei ruseşti de presă Itar-Tass, decizia a fost luată pentru acoperirea cererii în creştere de pe piaţa internă.

Cu toate acestea, agenţia maghiară MTI a anunţat că Serbia ar putea primi gaze din facilităţile de depozitare din Ungaria.

Polonia a suspendat şi ea aşa numitul „flux inversat de gaze” în septembrie, dar doar temporar şi după ce Rusia a redus exporturile către Polonia.

Orban s-a laudat la un post de radio că i-a cerut CEO-ului Gazprom Miller să majoreze livrările de gaze naturale către Ungaria şi că a obţinut ce a vrut. Ungaria îşi măreşte proviziile de gaze pentru că ţara trebuie să ia în calcul scenariul cel mai pesimist, a spus el. Ungaria trebuie să obţină şi securitate economică, nu doar pe cea militară, pe care a obţinut-o la ultimul summit NATO, a explicat Orban.

Premierul a reiterat în interviul pentru postul de radio că minoritatea maghiară din Ucraina are nevoie de autonomie.

Comisia Europeană a transmis un mesaj foarte puternic de răspuns Ungariei prin purtătoarea de cuvânt Helene Kearns: “Aşteptările noastre sunt ca toate statele membre să faciliteze fluxul inversat de gaze, după cum a stabilit Consiliul European, în interesul securităţii energetice comune”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO