Business Internaţional

Ungaria şi Serbia deschid pe calea ferată poarta exporturilor chinezeşti către Europa

Ungaria şi Serbia deschid pe calea ferată poarta...

Autor: Sebastian Tănase

18.12.2014, 17:06 909

Ungaria şi Serbia construiesc o cale ferată expres destinată transportului de bunuri chinezeşti către Europa de Vest, printr-un proiect de 2,89 de miliarde de dolari finanţat de China. Iniţial proiectul prevedea cofinanţare cu fonduri UE, scrie Portfolio.

Construcţia face parte din strategia Beijingului de a transforma portul grecesc Piraeus, concesionat pe 35 de ani de transportatorul naval chinez Cosco Pacific,  într-o poartă de intrare a exporturilor Chinei în Europa, notează agenţia Thomson Reuters.

Acordul privind calea ferată a fost semnat de guvernele Ungariei, Serbiei, Macedoniei şi cel al Chinei şi presupune modernizarea a 334 de km de cale ferată dublă electrificată între Budapesta şi Belgrad. Proiectul va fi finalizat până la sfârşitul anului 2017. Durata călătoriei dintre cele două capitale va fi astfel redusă de la opt ore în prezent la două ore şi jumătate şi va permite trenurilor să circule cu o viteză de până la 160 de km/h.

“Pilonul central al acestui acord stă în alegerea celei mai rapide şi avantajoase rute pentru transportarea către Occident a bunurilor care ajung din China în portul grecesc Piraeus. De acum înainte, Serbia şi Ungaria vor oferi cea mai bună rută de tranzit. Cantitatea importurilor chinezeşti va creşte abia când calea ferată va fi terminată, însă depinde de asemenea şi de stadiul lucrărilor pentru extinderea portului Piraeus şi a disponibilităţii firmelor din China de a mări cantitatea de produse livrate.”, a declarat ministrul ungur al  comerţului şi afacerilor externe, Péter Szijjártó.

Guvernul de la Beijing a acceptat să acopere 85% din costurile totale, iar termenele şi condiţiile împrumutului vor fi stabilite de companiile chinezeşti împreună cu partenerii lor din Ungaria şi Serbia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO