Business Internaţional

Ungaria spera sa blocheze preluarea MOL de catre OMV

29.06.2007, 17:44 16

Ungaria spera sa impiedice preluarea producatorului ungar de petrol si gaze MOL de catre compania austriaca din domeniul energiei OMV, a declarat primul-ministru ungar Ferenc Gyurcsany, citat de Budapest Business Journal.
La inceputul acestei saptamani, OMV anunta majorarea participatiei detinute in cadrul companiei ungare de la 10% la 18,6%, generand speculatii privitoare la urmatorul pas ce va fi facut de compania austriaca.
OMV a declarat in acel moment ca a achizitionat 8,6% din actiunile MOL in schimbul unei sume de aproximativ un miliard de euro. Compania austriaca declara ca se asteapta la noi achizitii si fuziuni in industria petroliera si ca a facut acest pas pentru a se pozitiona in vederea noului val de consolidare ce va cuprinde industria. In acelasi timp, OMV declara ca este increzatoare in avantajele pe termen lung ale unei colaborari mai stranse cu MOL, invitand managementul companiei ungare la discutii in acest sens.
"OMV incearca sa-si consolideze participatia strategica in cadrul MOL prin intermediul acestei operatiuni. Compania este increzatoare in beneficiile pe termen lung ale unei cooperari mai stranse, care ar permite celor doua companii europene sa intareasca semnificativ securitatea furnizarilor", se arata in declaratia oficialilor companiei austriece. "OMV considera viitorul val de consolidare drept o oportunitate ca cele doua companii sa-si uneasca fortele. Prin urmare, inceperea discutiilor cu managementul MOL ar avea sens. Astfel, OMV invita MOL la un dialog deschis si constructiv. In orice caz, OMV este pregatita pentru un astfel de dialog", declara cei de la OMV.
Oficialii MOL s-au dovedit destul de rezervati cu privire la o posibila fuziune intre cele doua companii, iar primul-ministru ungar declara ca va face tot posibilul pentru a impiedica incheierea unei astfel de tranzactii.
"Nu consider ca este o atitudine amiabila din partea unei companii straine de stat sa inceapa, fara un anunt prealabil, sa achizitioneze actiuni cu intentia de a castiga controlul asupra companiei ungare", a declarat primul ministru ungar. El a caracterizat miscarea OMV drept o miscare ostila, spunand ca aceasta nu se bazeaza pe motive strategice comune, ci numai pe interesul OMV. Partidul de opozitie din Ungaria sustine eforturile guvernului de a bloca achizitionarea MOL de catre OMV.
OMV a respins acuzatiile lui Guyrcsany, spunand ca a achizitionat un "pachet strategic" in cadrul MOL "pentru a fi pregatita in fata urmatorului val de consolidare din cadrul industriei si regiunii".
"Daca ar fi existat o incercare de preluare ostila, am fi dezvaluit acest lucru. Dar nu am facut-o", a declarat purtatorul de cuvant al OMV, Tomas Huemer.
Dupa ce si-a majorat participatia in cadrul MOL, OMV a declarat ca in urma unei aliante cele doua companii ar putea concura mai eficient cu rivalii mai mari de pe plan global.
Europa centrala este piata principala atat a OMV, cat si a MOL, iar cele doua companii "se completeaza reciproc concentrandu-se asupra unor regiuni diferite din aceasta piata de baza", au spus oficialii OMV. "Este responsabilitatea noastra sa evaluam toate optiunile pentru asigurarea unor livrari pe termen lung de energie catre Europa centrala intr-un mediu din ce in ce mai competitiv", au adaugat acestia.
Pe de alta parte, pe 26 iunie a aparut un nou cumparator de actiuni MOL, acesta detinand un pachet de 5%, conform Portfolio.hu. Conform gazetei oficiale a pietei ungare de capital, Magyar Tokepiac, Bank Austria Creditanstant detine 5.997.325 actiuni MOL, adica un pachet de 5,938%.
Desi nu se stie inca cine este noul cumparator, acesta are la dispozitie doua zile pentru a-si dezvalui identitatea. "Credem ca OMV s-ar putea afla in spatele acestui pachet", a spus Peter Tordai de la KBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO