Business Internaţional

Ungaria: Un aliat al lui Orban îşi încordează muşchii şi preţurile benzinei o iau în jos

Ungaria: Un aliat al lui Orban îşi încordează...

Autor: Catalina Apostoiu

15.11.2017, 00:06 1613

Andras Tallai, şeful Fiscului ungar, s-a lăudat pe Facebook în weekendul trecut că a convins compania MOL să reducă preţurile benzinei în circumscripţia sa din Mezokovesd, un oraş cu aproximativ 17.000 de locuitori situată la 130 km est de Budapesta, un exemplu grăitor de micromanagement economic din partea guvernului, scrie Bloomberg. Tallai conduce Fiscul în calitate de secretar de stat în guvernul premierului Viktor Orban.

„Am negociat cu oficialii MOL şi drept urmare preţul benzinei a scăzut cu 11 forinţi şi cel al motorinei cu 5 forinţi comparativ cu 31 octombrie“, a scris pe Facebook Tallai, care a primit, de asemenea, subvenţii grase pentru echipa de fotbal locală.

Deşi pentru premierul  Orban preţurile energiei au mai reprezentat o temă de campanie şi înainte, focusul pus pe o circumscripţie individuală evidenţiază disponibilitatea partidului de guvernământ de a interveni în economie pentru câştiguri politice.

Ungaria va organiza alegeri parlamentare anul viitor, iar partidul Fidesz al lui Orban este în plină campanie electorală, deşi conduce de departe în toate sondajele de opinie.

Ţara a ocupat poziţia a 101-a din rândul a 137 de ţări incluse în clasamentul competitivităţii al Forumului Econo­mic Mondial din punctul de vedere al calităţii instituţionale, în urma unor ţări ca Rusia, Malawi şi Uganda.

Tallai a declarat că „egalizarea“ preţurilor va continua în regiune. După intervenţia acestuia, preţul celui mai folosit tip de benzină din Mezokovesd era în continuare cu 2,6% mai mare decât media naţională de 365 de forinţi (1,36 $) pe litru, preţurile variind între 346 şi 416 forinţi la nivel naţional.

Mol, cea mai mare companie de rafinare ungară, din care guvernul deţine un sfert, a refuzat să comenteze motivele din spatele modificării preţurilor. La nivel naţional, preţul benzinei fără plumb a crescut cu 16 forinţi pe litru, iar cel al motorinei cu 11 forinţi în această lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO