Business Internaţional

Ungaria va impune băncilor constituirea de rezerve suplimentare pentru creditele neperformante mari

Ungaria va impune băncilor constituirea de rezerve...

Autor: Anca Dumitrescu

19.11.2015, 10:41 85

Persistenţa unui nivel ridicat al creditelor neperformante şi concentrarea lor în anumite bănci reprezintă un risc major pentru stabilitatea financiară, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a Ungariei.

"Nivelul total al acestor împrumuturi, de peste 700 de miliarde de forinţi (2,39 miliarde dolari), ar putea fi o sursă pentru noi pierderi neaşteptate şi ar putea avea un efect advers asupra disponibilităţii sectorului bancar de a acorda finanţare, cu impact asupra rolului lor de susţinere a creşterii economice", potrivit băncii centrale.

Ponderea creditelor neperformante destinate finanţării de proiecte a crescut puternic după criza financiară din 2008.

Banca centrală va stabili o rată pentru rezerve suplimentare, numită buffer pentru risc sistemic, pentru fiecare bancă în parte, în trimestrul patru al anului viitor.

Instituţiile de credit cu expuneri de sub 5 miliarde de forinţi la credite problematice acordate pentru proiecte vor fi exceptate.

Băncile vor fi obligate să respecte noile cerinţe referitoare la bufferul de capital de la începutul lui 2017. Perioada lungă de timp avută la dispoziţie de bănci le-ar putea încuraja să îşi cureţe până atunci portofoliile de credite neperformante pentru proiecte, a precizat banca centrală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO