Business Internaţional

Ungaria va interzice companiilor din energie să scoată profiturile din ţară prin dividende către acţionari

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat anterior că 2014 va fi anul luptelor cu companiile de utilităţi care vor încerca să-şi majoreze preţurile. În primăvară, Ungaria va organiza alegeri generale.

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat anterior că 2014 va fi anul luptelor cu companiile de utilităţi care vor încerca să-şi majoreze preţurile. În primăvară, Ungaria va organiza alegeri generale.

Autor: Radu Bostan

10.10.2013, 19:43 1058

Guvernul ungar intenţionează să interzică firmelor de utilităţi, deţinute în mare parte de grupuri europene, să plătească acţionarilor dividende, partidul de guvernământ Fidesz urmărind să întărească rolul statului în sectorul energetic înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.

Operatorii cu monopol natural asupra unor servicii de interes public, precum gazele naturale, electricitatea şi apa, ar urma să intre sub controlul autorităţilor centrale sau locale şi să-şi desfăşoare activitatea într-o manieră non-profit, potrivit unui act normativ pregătit de guvernul de la Budapesta.

„Profitul rezultat dintr-o activitate decentă nu ar trebui extras şi plătit ca dividende, ci investit în exploatarea, mentenanţa şi, în special, în îmbunătăţirea serviciului“, a declarat Janos Fonagy, secretar de stat în Ministerul de Dezvoltare, la postul naţional de televiziune, potrivit Reuters.

E.ON, RWE (Germania), EDF, GDF SUEZ (Franţa) şi Eni (Italia) sunt cele mai mari grupuri europene cu afaceri în Ungaria, toate având participaţii substanţiale în companiile de utilităţi. Eric Depluet, şeful diviziei ungare a E.ON, a criticat atacurile guvernului împotriva investitorilor străini. „Nu am venit aici ca să colonizăm, ci pentru că am fost invitaţi, ne-am asumat riscuri şi am realizat investiţii serioase“, a spus el recent.

Guvernul condus de Viktor Orban a impus de la 1 ianuarie reducerea cu 10% a facturilor la electricitate plătite de populaţie, o nouă rundă de ieftiniri impuse urmând să intre în vigoare luna viitoare. În plus, executivul negociază răscumpărarea a şase sau şapte companii mari de utilităţi privatizate anterior.

Statul ungar a cumpărat deja diviziile locale de comerţ şi stocare de gaze ale grupului german E.ON, prin compania de stat MVM, în ideea de a conferi Ungariei mai mult control asupra preţurilor la energie. După preluarea activelor E.ON, MVM doreşte să renegocieze contractul cu Gazprom, principalul furnizor de gaze naturale al Ungariei.

Statul a mai achiziţionat şi un pachet de 51% din compania de stocare a gazelor MMBF de la grupul MOL, unde guvernul este oricum cel mai mare acţionar, deţinând aproape un sfert din capital.

Comisia Europeană nu a luat încă o poziţie oficială faţă de modificările introduse în sectorul energetic ungar, mulţumindu-se să-şi repete susţinerea faţă de dereglementarea preţurilor la energie în toate statele membre.

„Comisia va continua să insiste ca reformele structurale ale statelor membre să includă şi eliminarea treptată a preţurilor reglementate. De asemenea, comisia va continua să promoveze piaţa ca bază pentru formarea preţului pentru consumatorii retail, inclusiv prin acţiuni de infringement împotriva statelor membre care menţin preţuri reglementate în dezacord cu condiţiile impuse de legea UE“, au afirmat reprezentanţii biroului din Budapesta al executivului european.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO