Business Internaţional

Ungaria va negocia cu Rusia ocolirea embargoului impus de Moscova importurilor de alimente europene

Ungaria va negocia cu Rusia ocolirea embargoului impus de...

Autor: Mădălina Bodârlău

24.08.2014, 21:07 1352
Ministrul Agriculturii din Ungaria, Sándor Fazekas, va discuta în următoarele săptămâni cu omologul rus în legătură cu posibilitatea ca Ungara să exporte produse agricole către Rusia prin intermediul unor ţări din afara UE, precum Serbia, care nu sunt vizate de embargoul agro‑alimentar aproape total impus de Moscova importurilor de alimente din spaţiul comunitar, scrie Budapest Business Journal.
 
Ungaria ia în considerare oportunitatea de a-şi trimite alimentele în Rusia prin Serbia, în condiţiile în care există deja peste 500 de parteneriate între între companii maghiare şi sârbe care ar putea facilita circulaţia produselor. Secretarul de stat Istvan Nagy a spus că au loc deja negocieri pentru a creşte numărul acestora şi a precizat că rute alternative pentru exporturi pot fi stabilite şi prin Turcia şi China. Agenţia rusească Itar‑Tass a sugerat recent că producători din anumite ţări membre ale UE precum Grecia, Polonia, Slovenia ar fi încercat să ocolească embargoul rusesc exportând produse ale căror etichete arătau că acestea provin din ţări scutite de sancţiuni, precum Macedonia şi Turcia. Ungaria a întărit legăturile economice cu Rusia în timpul mandatului lui Viktor Orban. Acesta a declarat în urmă cu o săptămână că va “face tot ce poate” ca să modifice regimul de sancţiuni impus Rusiei de către UE, care i-ar afecta mai mult pe europeni decât pe ruşi.  Rusia asigură  80% din cantitatea de gaze necesară Ungariei şi a oferit ţării un împrumut de 10 miliarde de euro, uriaş în comparaţie cu PIB-ul maghiar. Creditul va asigura 80% din costurile necesare pentru extinderea singurei centrale nucleare maghiare, cea de la Paks, unde compania rusească de stat Rosatom va construi două reactoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO