Business Internaţional

Ungaria vrea să-i pedepsească pe rezidenţii care au conturi în Elveţia cu o taxă de 35% pe câştigurile de capital

Ungaria vrea să-i pedepsească pe rezidenţii care au conturi în Elveţia cu o taxă de 35% pe câştigurile de capital

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

23.01.2013, 00:04 945

În căutare de noi venituri, guvernul Un­ga­riei vrea să impună o taxă de 35% pe câştigurile de capital pe care le obţin cetăţenii ungari din depozitele constituite la băncile din Elveţia. Dar o mare problemă pentru Buda­pesta ar putea fi obţinerea de informaţii de la autorităţile elveţiene, scrie The Wall Street Journal.

Timp de doi ani, până la sfârşitul anului trecut, guvernul de la Budapesta a permis ca activele să fie repatriate sub condiţia "nevi­no­va­tă" a plăţii unui im­pozit de doar 10%, aceas­tă măsură fiind considerată o amnistie fis­cală. Acum, noua taxă, care ar urma să fie aplicată retroactiv, va fi considerată o pedeapsă penală.

Sumele repatriate de rezidenţii ungari în cei doi ani au totalizat 67 miliarde forinţi (304 mil. dolari), dar autorităţile estimează că ac­tive­le deţinute de aceştia în străinătate valo­rea­ză aproximativ 3,5 miliarde euro, potrivit lui Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. El a adăugat că cea mai mare par­te din aceste fonduri este ascunsă în con­tu­rile bancare din Elveţia şi că guvernul inten­ţio­nea­ză să ceară autorităţilor elveţiene infor­maţii referitoare la aceste depozite.

În prezent, Ungaria renegociază acordu­rile fiscale interguvernamentale cu mai multe ţări. Acordul cu Elveţia datează din 1982. Cu toate acestea, obţinerea accesului la date va fi extrem de dificilă, a spus Sandor Szmicsek, consilier la Mazars Hungary.

"Un acord între Elveţia şi Ungaria privind impozitarea activelor deţinute la băncile elve­ţie­ne nu este exclus, însă este puţin probabil ca auto­rităţile elveţiene să pună la dispoziţie in­for­maţii cu privire la aceste active şi la titularii lor", a afirmat Szmicsek.

Conform actualelor reglementări, rezi­den­ţii ungari care au conturi bancare în Elveţia tre­buie să dea o declaraţie prin care să menţio­ne­ze dacă vor ca informaţiile referitoare la activele deţinute să fie tratate public sau nu. În cazul primei variante, aceştia pot opta să plă­teas­că taxele sub legea elveţiană, însă datele vor fi disponibile şi autorităţilor din Ungaria.

Dar dacă se alege păstrarea confiden­ţia­li­tă­ţii, titularii conturilor sunt obligaţi, potrivit le­gislaţiei din Elveţia, să achite o taxă de 35% pe câştigurile de capital. Din această taxă, sta­tul ungar va primi 75%, iar Elveţia va păstra 25%.

De la taxe pe câştiguri de capital la impozitarea jocurilor de noroc online

Cabinetul de la Budapesta vrea, de asemenea, să impoziteze cu 20% veniturile operatorilor de jocuri de noroc online, urmând să colecteze astfel anul acesta zece miliarde de fo­rinţi (3,4 milioane euro) la bugetul de stat. Gu­vernul a trimis proiectul de lege spre apro­bare Comisiei Europene, notează Portfolio.hu.

Potrivit proiectului, guvernul intenţio­nea­ză să acorde licenţe pe termen de cinci ani pen­tru jocuri de noroc online, precum pariuri spor­tive, jocuri de cărţi, jocuri de cazinou, curse de ogari şi curse de cai. Taxa de auto­rizare pen­tru un singur tip de pariu va fi de 100 mil. forinţi (341.424 euro), iar firmele ca­re va solicita licenţă vor trebui să aibă un ca­pital social de minimum 200 mil. forinţi (683.000 euro).

Organizatorii vor fi obligaţi să plătească 20% din veniturile nete, plus un comision de supraveghere de 2,5% din veniturile nete tri­mes­triale, care va varia între 100.000 de forinţi (341 euro) şi 50 mil. forinţi (170.700 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO