Business Internaţional

Ungaria vrea să reducă exporturile de materiale de construcţii după ce industria a avertizat că preţurile mari ameninţă programul de construire de grădiniţe

Ungaria vrea să reducă exporturile de materiale de...

Autor: Catalina Apostoiu

04.07.2021, 17:03 120

Ungaria intenţionează să impună restricţii asupra exporturilor de materiale de construcţii din octombrie în încercarea de a aduce sub control inflaţia din sector, a anunţat premierul ungar Viktor Orban, scrie Reuters.

Orban a arătat că majorarea puternică a preţurilor materiilor prime pune în pericol un program de granturi pentru renovarea de locuinţe destinat familiilor, în valoare de 3 milioane de forinţi (10.000 dolari), şi că guvernul său va trebui să intervină.

Potrivit Daily News Hungary, un alt program guvernamental important care ar putea fi ameninţat de aceste creşteri este cel de construire de grădiniţe.

Orban a lansat astfel de programe în contextul viitoarelor alegeri parlamentare, care ar putea fi primele alegeri strânse de la preluarea puterii de către acesta în 2010.

Unele dintre creşterile de preţuri s-au datorat exporturilor mai mari de materiale de bază cum ar fi lemnul şi oţelul, a adăugat Orban.

Guvernul ungar va notifica Bruxelles-ul în legătură cu planurile sale, iar procedura de aprobare este aşteptată să dureze patru luni, potrivit premierului ungar. Acesta este în conflict cu autorităţile europene cu privire la o serie întreagă de aspecte, cum ar fi imigraţia, drepturile minorităţilor şi statul de drept.

Orban a adăugat că guvernul său va lansa şi alte măsuri asociate, cum ar fi o taxă de 90% pe „profiturile suplimentare“ generate din anumite materiale de construcţii. Acesta a precizat că taxa se va aplica preţurilor situate peste un anumit nivel, pe care nu l-a dezvăluit, scrie Reuters.

Premierul ungar a mai declarat că firmele cu concesiuni de minerit va trebui să înceapă producţia într-un an, în caz contrar riscând să li se retragă autorizaţiile.

Orban a promis să reducă taxa pe venit pentru familii dacă se va obţine o creştere economică de peste 5,5% în acest an. Analiştii chestionaţi de Reuters anticipează o creştere de 6,6% în 2021.

Sindicatul Naţional al Antreprenorilor din Construcţii (EVOSZ) a dat semnalul de alarmă cu privire la creşterea dramatică a preţurilor în urmă cu o lună, notează hidertesek.multiapro.com. Potrivit lui Laszlo Koji, există un război comercial mondial, iar Ungaria are o expunere ridicată, procurându-şi 48% din materialele de construcţii din importuri.

Potrivit datelor statistice locale, deja exporturile de anumite materii prime şi utilaje au depăşit importurile. În plus, exporturile au crescut semnificativ comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

În cele mai importante grupuri de mărfuri care afectează sectorul, exporturile au crescut cu mult mai mult decât importurile, însemnând că activitatea de export a întreprinderilor se dovedeşte a fi profitabilă chiar şi cu costuri de transport şi alte costuri mai ridicate, potrivit magyarnemzet.hu.

În lupta cu inflaţia, banca centrală ungară şi-a majorat dobânda de referinţă pentru prima dată într-un deceniu la finalul lunii trecute, cel mai dramatic pas de înăsprire a politicii monetare la care a asistat blocul de la debutul pandemiei.

Guvernatorul băncii centrale, Gyorgy Matolcsy, avertiza recent că în opinia sa ţinta privind deficitul guvernamental de 5,9% din PIB inclusă în bugetul pe 2022 ar putea îndrepta ţara către o „inflaţie persistent ridicată“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO