• Leu / EUR4.9030
  • Leu / GBP5.5798
  • Leu / USD4.4936
Business Internaţional

Ungaria vrea să-şi majoreze cu 75% capacitatea nucleară în următorii 10 ani. Premierul promite energie mai ieftină

Ungaria vrea să-şi majoreze cu 75% capacitatea nucleară în următorii 10 ani. Premierul promite energie mai ieftină

Blocul reactorului 2 al centralei nucleare ungare de la Paks. Spre deosebire de cele două unităţi de producţie de la centrala românească de la Cernavodă, care folosesc uraniu natural, cele ungare funcţionează cu uraniu îmbogăţit.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.10.2013, 19:49 1162

Guvernul Ungraiei vrea să majoreze cu până la 75% în următorii zece ani capacitatea ţării de a genera energie nucleară, iar premierul Viktor Orban, îmbarcat într-o campanie de ieftinire a serviciilor publice, a sugerat că datorită dezvoltării programului nuclear ungurii vor avea în câţiva ani cea mai ieftină energie din Uniunea Europeană. România ar putea profita, deoarece este una dintre puţinele ţări din Europa care produc uraniu, combustibilul folosit de centralele nucleare.

Orban şi-a detaliat planurile privind dezvoltarea energiei nucleare după ce guvernul de la Budapesta a semnat la Seul un acord cu Coreea de Sud pentru construirea şi gestionarea mai multor centrale electrice în Ungaria, scrie Budapest Business Journal.

Presa sud-coreeană notează că licitaţiile pentru construirea de noi centrale nucleare în Ungaria vor fi anunţate până la sfârşitul anului, după ce anunţul a fost întârziat timp de mai mult de doi ani.

Premierul a indicat că în 10 ani ponderea în total a energiei nucleare ar putea ajunge la 70%, de la 40% în prezent. Vorbind despre extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria, Orban a sugerat că în nu mai mult de cinci ani ungurii ar putea avea cea mai ieftină energie din UE. Dar aceasta se va întâmpla doar dacă partidul său, Fidesz, câştigă alegerile parlamentare din primăvara anului viitor.

În afară de cel cu Ungaria, Coreea de Sud mai are acorduri de cooperare în sectorul nuclear cu încă 27 de state. Ţara asiatică exportă reactoare nucleare.

Singura centrală nucleară ungară, Paksi Atomeromu, este deţinută de stat şi are patru reactoare cu o putere instalată de 2.000 de megawaţi de electricitate. Durata de viaţă a unităţii a fost recent extinsă cu 20 de ani, până în 2032, notează The Wall Street Journal. Cele mai recente verificări au stabilit că durata de viaţă poate fi prelungită cu încă 10 ani. Reactoarele vechi sunt de producţie rusească, iar cel mai nou a fost cumpărat din Polonia. Instalarea unor noi blocuri ar putea costa între 2.000 miliarde şi 4.000 de miliarde de forinţi (9,3-18,6 miliarde de dolari) în funcţie de capacitate. Spre comparaţie, singura centrală nucleară din România are două reactoare, cu tehnologie canadiană, cu o putere de 1.412 megawaţi. Reactoatele ungare funcţionează cu uraniu îmbogăţit, pe când cele româneşti cu uraniu natural.

Orban: Preţurile mici ale energiei sunt una dintre cele mai importante condiţii ale unei competitivităţi mai bune

Guvernul ungar, cu ochii pe alegerile de anul viitor, încearcă şi până acum a reuşit să reducă preţul energiei şi utilităţilor destinate populaţiei. Preţurile gazelor naturale, încălzirii şi electricităţii au fost deja tăiate.

Orban a asigurat că în viitor vor fi reduse şi costurile suportate de companiile din industrie.

Spre deosebire de Europa, Statele Unite au reuşit să-şi revină din criză datorită preţurilor mici ale energiei, care este cu o treime mai ieftină decât în Europa, notează Politics.hu.

Dacă Europa nu găseşte o cale să reducă preţurile energiei pentru populaţie şi afaceri, atunci nu are şanse să devină competitivă, în special la nivelul industriei auto, a afirmat Orban. El a explicat că succesul Ungariei în domeniul producţiei de autovehicule se datorează inginerilor unguri buni şi costurilor scăzute ale forţei de muncă şi că preţurile mici ale energiei sunt una dintre cele mai importante condiţii ale unei competitivităţi mai bune. Aflat săptămâna trecută într-o vizită de promo­vare în India, premierul a declarat că Ungaria este, poate, cea mai importantă locaţie din Europa din punct de vedere al logisticii. România produce uraniu la o singură mină, la Crucea, în judeţul Suceava, deşi a avut cinci astfel de exploatări. Resursele de la Crucea sunt în curs de epuizare, dar cu toate acestea România ocupă locul 16 în lume la producţia de uraniu, fiind depăşită în Europa doar de Ucraina şi Cehia. Un nou zăcământ românesc, care să alimenteze viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă, ar putea fi deschis în judeţul Neamţ.

 

Marea Britanie va construi prima centrală nucleară din Europa după catastrofa de la Fukushima

Marea Britanie va construi cu ajutorul companiei franceze EDF prima centrală nucleară din Europa după ce accidentul din 2011 de la centrala japoneză Fukushima a trezit îngrijorări privind siguranţa în întreaga lume, scrie agenţia Thomson Reuters. Noua centrală britanică va costa 26 miliarde de dolari. Compania franceză va conduce un consorţiu care va construi două reactoare europene cu apă sub presiune proiectate de compania franceză Areva. Consorţiul va include un grup chinez. Partenerul cu vechime al EDF, China General Nuclear Power Group, posibil în colaborare cu China National Nuclear Corporation, ar putea primi o participaţie de până la 40% la consorţiu, în timp ce Areva va controla 10%, potrivit Les Echos. După accidentul de la Fukushima, Germania a decis să înlocuiască energia nucleară cu energie regenerabilă, iar Franţa să reducă ponderea energiei nucleare de la 75% în prezent la 50%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2013

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9030
Diferență: 0,2208
Ieri: 4.8922
Azi: 4.4936
Diferență: 0,0178
Ieri: 4.4928
Azi: 5.5798
Diferență: 0,3345
Ieri: 5.5612
Azi: 4.8925
Diferență: 0,2705
Ieri: 4.8793