Business Internaţional

Ungurii care lucrează în străinătate preferă Austria şi Germania

Ungurii care lucrează în străinătate preferă Austria...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.01.2018, 00:00 401

Numărul ungurilor care lucrează în străinătate este de circa 300.000, cea mai mare parte dintre ei găsindu-şi servici în Austria, spune Piroska Szalai, consilier în ministerul economiei naţionale. În comparaţie cu statele vecine, numărul este redus, a precizat acesta într-un interviu dat cotidianului Magyar Idok. Consilierul a explicat că nu sunt disponibile date exacte despre maghiarii care locuiesc şi muncesc în străinătate sau despre cei care doar fac naveta în ţările vecine.

Însă pe baza statisticilor locale şi europene, numărul poate fi estimat. Dintre cei 300.000 de unguri care lucrează în străinătate, 72.000 şi-au găsit de lucru în Austria. Amintind acuzaţiile că guvernul furnizează date false, Szalai a spus că aceleaşi standarde internaţionale se aplică în toate ţările UE şi OCDE. Ungaria foloseşte pentru măsurarea forţelor de pe piaţa muncii metodologia recomandată de ONU, astfel că cifrele nu sunt adunate din registrele privind cetăţenii.

Cei mai mulţi dintre ungurii care lucrează în Austria muncesc în spitale şi în construcţii. În cazul Germaniei, ungurii şi-au găsit de lucru mai ales în industrie, pe locul doi situându-se construcţiile. Maghiarii din Marea Britanie sunt mai ales absolvenţi de  facultăţi şi persoane cu pregătire profesională. Szalai a mai spus că penuria de forţă de muncă din Ungaria nu este rezultatul emigrării, ci al creşterii economice rapide, pentru care este nevoie de mai mulţi muncitori. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO