Business Internaţional

UniCredit cere 7 mld. euro de la acţionari şi îşi restrânge operaţiunile din Est

UniCredit cere 7 mld. euro de la acţionari şi îşi restrânge operaţiunile din Est

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

15.11.2011, 00:02 1341

Banca italiană UniCredit, prezentă şi în România, a ra­portat pierderi uriaşe pentru trimestrul al treilea, de 10,6 mld. euro, legate în parte de expunerea la datoriile greceşti, şi a anunţat un plan de afaceri pe trei ani care include reorga­nizarea operaţiunilor din Europa Centrală şi de Est, re­strângerea operaţiunilor de investment banking şi o ma­jorare de capital de 7,5 mld. euro, scrie The Wall Street Journal.

UniCredit a anunţat că, în cadrul programului de trei ani, va reduce operaţiunile din Europa Centrală şi de Est şi, după ce pieţele îşi vor reveni, probabil va vinde unele operaţiuni din regiune. Banca ia în considerare renunţarea la active neimplicate în afacerile importante din statele est-europene în care UniCredit nu este lider de piaţă, notează Reuters. Insti­tuţia de credit nu intenţionează să vândă unităţile profi­tabile din Turcia şi Polonia. În anunţul oficial, UniCredit nu men­­ţionează deloc România.

Majorarea de capital, care va fi lansată în primul trimestru al anului viitor, este cea mai mare din sectorul bancar european din ultimele 12 luni.

Restrângerea operaţiunilor va include renunţarea la afacerile de vânzări de active mobiliare şi de trading cu baza la Londra, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters. Banca a anunţat însă că vrea să aibă în continuare un rol important în Europa de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO