Business Internaţional

Unii economişti se joacă cu valiza nucleară: ar fi bună dispariţia euro?

11.07.2010, 23:10 27

Revenirea statelor din zona euro la sistemul de monede naţionaleva permite întregii Europe să revină la creştere economică,apreciază Christopher Smallwood, economist la CapitalEconomics.
La polul opus, un raport al ING lansat săptămâna trecută prezentadispariţia zonei euro drept cel mai mare dezastru economic dinistoria modernă a lumii ce ar devasta toate ţările europene şi artrimite o undă de şoc deflaţionistă până în SUA.
"În interesul sănătăţii economice şi succesului Uniunii Europene,zona euro trebuie desfiinţată. În condiţiile actuale, membrii ceimai slabi ai uniunii monetare, respectiv Portugalia, Italia,Irlanda, Grecia şi Spania, riscă să se confrunte cu o perioadălungă, ani sau chiar decenii de scădere economică şi deflaţie", aafirmat Smallwood, de la Capital Economics.
Politica Germaniei de a-şi baza creşterea economică pe exporturireduce perspectiva dezvoltării exporturilor partenerilor ei,adăugat el.
"Germania, în pofida excedentului comercial mare, refuză să laseconsumul intern să crească, ceea ce nu ajută economiile mai slabe.Această politică forţează statele cu economii mai slabe să iamăsuri deflaţioniste, care măresc şi mai mult deficitele bugetare",a spus economistul.
Economiile mai slabe din zona euro pot renunţa la euro, revenind lamonedele naţionale, pe care le pot lăsa să se deprecieze,îmbunătăţindu-şi în acest fel competitivitatea şi relansându-şiexporturile, apreciază economistul Capital Economics.
De partea cealaltă a baricadei, olandezii de la ING spun că "orupere completă a zonei euro ar avea efecte care ar pune în umbrăceea ce s-a întâmplat după prăbuşirea Lehman Brothers."
Noua drahmă grecească s-ar prăbuşi cu 80% în raport cu noua marcăgermană, iar monedele Spaniei, Portugaliei şi Irlandei s-ardeprecia cu mai mult de 50%, generând o inflaţie de două cifre,conform scenariului ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO