Business Internaţional

Uniunea Europeană răspunde la strigătul după ajutor al statelor estice: Ajutoare medicale de 140 milioane euro pentru Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Goergia, Armenia şi Azerbaijan

Uniunea Europeană răspunde la strigătul după ajutor...

Autor: Alex Ciutacu

31.03.2020, 12:23 421

Uniunea Europeană întinde o mână de ajutor unui grup de şase ţări estice care nu pot gestiona din punct de vedere medical pandemia de COVID-19, într-un gest de solidaritate faţă de ţările din Parteneriatul estic.

„Ca parte a răspunsului global la pandemia de coronavirus, Comisia Europeană îşi manifestă solidaritatea faţă de ţările din Parteneriatul estic prin realocarea a 140 de milioane de euro pentru acoperirea nevoilor urgente ale Armeniei, Azerbaijanului, Belarusului, Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei. Mai mult, Comisia va redirecţiona utilizarea instrumentelor deja existente, care constau în aproximativ 700 de milioane de euro, pentru sprijinirea gestionării impactului socio-economic al crizei COVID-19”, au transmis reprezentanţii Comisiei Europene.

Ce înseamnă ajutorul de la UE

Asistenţa acordată de Uniunea Europeană pentru ţările estice este direcţionată pe mai multe nevoi.

În primul rând, Comisia Europeană a mobilizat 30 milioane de euro pentru a se asigura că aceste ţări au instrumente medicale şi echipament, precum ventilatoare, truse de laborator, măşti, ochelari de protecţie, combinezoane şi costume de protecţia

Mai mult, fondurile vor sprijini administraţiile naţionale din domeniul sănatăţii pentru a forma personal medical şi de laborator şi pentru a pune în practică măsuri de conştientizare în rândul publicului larg.

Prin intermediului „Mecanimsului de răspuns rapid”, CE a pus la dispoziţie şi fonduri de peste 11,3 milioane euro pentru subvenţii pentru societatea civilă – pentru a acoperi nevoi precum sprijinirea şcolilor în cazul învăţământului la distanţă.

Până la vară, ca parte a acestui pachet, Comisia va lansa “Programul de solidaritate al Parteneriatului estic”, care va oferi sprijin grupurilor de populaţie cele mai afectate prin intermediul asistenţei furnizate de organizaţiile societăţii civile şi, în mod special, prin sub-granturi acordate organizaţiilor locale de mai mică anvergură.

Comisia Europeană mai pregăteşte un răspuns coordonat pentru sprijinirea economică a acestor state.

Acesta cuprinde lansarea unui nou program de asistenţă, în valoare de 100 milioane de euro, pentru sprijinirea IMM-urilor, inclusiv a persoanelor fizice autorizate şi a altor persoane juridice, în a obţine un acces facil la credite şi impulsionarea activităţii lor în perioada post-criză.

Mai mult, printr-o serie de programe, inclusiv iniţiativa EU4Business, Comisia Europeană ajută statele estice prin facilitarea, simplificarea, accelerarea şi consolidarea liniilor de credit şi granturilor existente pentru IMM-uri, în valoare de 200 milioane de euro, în monedă locală,

„Sunt vremuri dificile nu doar pentru UE, ci şi pentru ţările partenere. Depunem toate eforturile necesare pentru a gestiona impactul pandemiei de coronavirus asupra vieţii oamenilor şi a mijloacelor lor de existenţă. Răspundem atât nevoilor imediate din sistemele de sănătate, precum şi nevoilor pe termen mai lung ale grupurilor cele mai vulnerabile din societate dar şi IMM-urilor, coloana vertebrală a economiilor din cele şase ţări.”, a declarat Olivér Várhelyi, Comisarul european pentru vecinătate şi extindere.

În plus, în contextul crizei curente, UE a mobilizat principalul său instrument de contracarare a riscurilor, Fondul european pentru o dezvoltare durabilă (FEDD), cu o valoare totală de 1,55 miliarde de euro, din care 500 de milioane sunt puse la dispoziţia statelor din vecinătatea UE. Acesta va furniza rapid lichidităţi în regiune, inclusiv prin intermediul capitalului circulant, al finanţării comerţului sau al moratoriului privind serviciul datoriei. Acest sprijin se adaugă la asistenţa macrofinanciară continuă acordată partenerilor, inclusiv Georgiei, Moldovei şi Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO