Business Internaţional

Uniunea Europeană sărbătoreşte 30 de ani de la crearea pieţei unice, instituită la 1 ianuarie 1993, care permite libera circulaţie a bunurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalurilor. Piaţa unică are un PIB total de 14.000 miliarde euro şi 24 milioane de firme

Uniunea Europeană sărbătoreşte 30 de ani de la...

Autor: Roxana Rosu

04.01.2023, 16:26 164

Uniunea Europeană sărbătoreşte în 2023 implinirea a 30 de ani de la crearea pieţei unice, instituită la 1 ianuarie 1993, care permite libera circulaţie a bunurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalurilor.

În cifre, piaţa unică înseamnă 440 milioane de cetăţeni, un PIB total de 14.000 miliarde euro în 2021, 24 milioane de companii, 15% din comerţul global de bunuri.

”Timp de 30 de ani, piaţa unică a condus la o integrare fără precedent a pieţelor între economiile statelor membre, servind drept motor al creşterii economice şi al competitivităţii şi sprijinind puterea economică şi politică a Europei la nivel mondial. Totodată, aceasta a jucat un rol-cheie în accelerarea dezvoltării economice a noilor state membre care au aderat la UE, eliminând barierele din calea intrării şi stimulând creşterea economică”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În ultimii ani, piaţa unică a ajutat Europa să facă faţă pandemiei şi crizei energetice cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Piaţa unică susţine accelerarea tranziţiei către o economie mai verde şi mai digitală la nivel european, garantarea unor standarde de siguranţă ridicate şi a unor standarde tehnologice de vârf, precum şi un răspuns rapid la crize.

Ea a fost instituită la 1 ianuarie 1993, în urma semnării Tratatului de la Maastricht la 7 februarie 1992. Iniţial, piaţa unică a fost alcătuită din 12 ţări ale UE: Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia şi Regatul Unit.

În prezent, ea cuprinde cele 27 de state membre, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, iar Elveţia are acces parţial.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO