Business Internaţional

Uniunea Europeană semnalează Statelor Unite că va combate protecţionismul alături de China

Uniunea Europeană semnalează Statelor Unite că va...

Autor: Mihai Draghici

06.02.2017, 20:53 107

Noul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat că va impune o serie de taxe vamale, a criticat dur China şi a denunţat o serie de acorduri comerciale internaţionale, adoptând politici catalogate de experţi ca fiind specifice protecţionismului.

Beijingul a dat asigurări că va colabora cu Washingtonul pentru soluţionarea disputelor comerciale, dar presa de stat chineză a avertizat SUA cu măsuri simetrice dacă Donald Trump ar declanşa un conflict comercial.

"Dacă alţii din lume vor să utilizeze comerţul ca armă, eu vreau să îl folosesc ca ingredient tonic, vital pentru prosperitate şi progres", a declarat luni seară Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru Comerţ, în cursul unui seminar cu oameni de afaceri pe tema relaţiilor UE-China. Oficialul UE nu a menţionat deloc Statele Unite în declaraţie.

"Dacă alţii închid uşile, ale noastre sunt încă deschise - atât timp cât comerţul este corect. Şi vom oferi Chinei toate oportunităţile pentru a susţine demersul contra protecţionismului şi în favoarea unei agende multilaterale", a subliniat Cecilia Malmström, notând că în relaţiile comerciale dintre UE şi China rămân "multe bariere şi elemente de nemulţumire" şi că raporturile economice sunt departe de a fi echilibrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO