Business Internaţional

Unul dintre cei mai importanţi bancheri ai Europei a murit. El a creat din nimic una dintre cele mai mari bănci din Europa

Unul dintre cei mai importanţi bancheri ai Europei a...
10.09.2014, 13:08 1655

Emilio Botin, patriarhul Santander – Spania, una dintre cele mai puternice bănci ale Europei, a murit de infarct, la vârsta de 79 de ani, scrie Wall Street Journal. El era preşedintele băncii şi unul dintre cele mai influente persoane din Spania.

Botin a creat un adevărat imperiu bancar în jurul Santander, pornind de la o mică bancă regională. Înainte de criză, a făcut una dintre cele mai importante achiziţii cumpărând una dintre cele mai bănci din Anglia, Abbey National.

Familia lui este cel mai important acţionar al Santander, deţinând 5% din acţiuni. Santander valorează acum pe bursă 94 miliarde de euro. La Bursă acţiunile băncii au scăzut cu 1,33% după anunţul decesului.

Cel mai probabil, scrie Wall Street Journal, fata lui, Ana-Patricia, va prelua conducerea grupului. Ea conducea operaţiunile din Anglia ale lui Santander. Emilio Botin a devenit preşedintele Santander în 1986, succedându-i tatălui lui. El era caracterizat ca fiind un abil negociator, reuşind de-a lungul anilor să facă achiziţii importante în sectorul bancar, atât cel din Spania, cât şi cel din America Latină.

Fiind foarte conservator şi precaut în operarea băncii, Santander a reuşit să depăşească criza fără să apeleze la vreun ajutor financiar din partea statului spaniol. Spania a fost una dintre ţările cele mai lovite în criză, în special în sectorul imobiliar.

Santander nu a cochetat niciodată cu piaţa bancară românească.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO