Business Internaţional

Unul dintre cei mai mari producători de oţel din Marea Britanie, companie care a vrut să cumpere combinatului Sidex din România, este în pragul colapsului: Zeci de mii de oameni riscă să rămână fără locuri de muncă

Unul dintre cei mai mari producători de oţel din Marea...

Autor: Izabela Cutieru

21.05.2019, 16:02 923

British Steel, cel de-al doilea mare producător de oţel al Marii Britanii, se află în pragul colapsului, cu excepţia cazului în care guvernul va accepta acordarea unui împrumut de urgenţă, în valoare de 30 de milioane de lire, cel târziu marţi, potrivit unor surse citate de Reuters.

Companie deţinută de firma de investiţii Greybull Capital, British Steel are în jur de 5.000 de angajaţi şi 20.000 de persoane care depind de lanţul de aprovizionare al acesteia.

Compania a cerut iniţial guvernului britanic un împrumut ce se ridica la suma de 75 de milioane de lire, reducându-şi ulterior solicitarea la 30 de milioane de lire, după ce Greybull a fost de acord să aloce o sumă mai mare, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

O altă sursă a declarat că British Steel a pierdut sprijinul unuia dintre cei patru mari creditori ai companiei, la începutul zilei de marţi.

Potenţialul colaps al British Steel vine după ce compania germană Thyssenkrupp şi cea indiană Tata Steel au renunţat, la începutul acestei luni, la planul de fuzionare a afacerilor din Europa, pentru a crea al doilea cel mai mare producător de oţel din Uniunea Europeană, după ArcelorMittal.

În urma ultimelor evenimente, sectorul oţelului din UE a devenit mai fragmentat şi, implicit, mai vulnerabil la încetinirea creşterii economice, punând totodată sub semnul întrebării soarta celor mai mari oţelări din Marea Britanie.

Companiile britanice de oţel plătesc unele dintre cele mai mari impozite ecologice din Europa, cărora li se adaugă, de asemenea, costurile ridicate privind energia, logistica şi forţa de muncă, precum şi de incertitudinile legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În urma înregistrării de profit în 2017, British Steel a redus aproximativ 400 de locuri de muncă anul trecut, blamând factori precum lira slabă. La începutul acestei luni, British Steel ar fi asigurat sprijinul creditorilor şi acţionarilor, astfel încât compania să poată continua să opereze, după ce incertitudinile privitoare la Brexit au afectat profund cererea, clienţii temându-se de potenţialele tarife ridicate. Compania a asigurat, în aceeaşi perioadă, un împrumut guvernamental în valoare de aproximativ 120 de milioane de lire sterline, pentru a putea respecta regulile sistemului de comercializare a emisiilor din Uniunea Europeană (ETS).

„Industria siderurgică din Marea Britanie este esenţială pentru baza noastră de producţie şi este importantă din punct de vedere strategic pentru industria britanică. Guvernul trebuie să intervină”, a declarat Gillian Furniss, membră a Partidului Laburist din Marea Britanie.

Sursele au afirmat că guvernul britanic a fost reticent în a aloca o sumă mai mare, deoarece fondurile ar putea ajunge la Greybull, în cazul eşuării afacerii.

„Greybull ar putea încasa milioane, fiind singurul investitor. Înainte ca guvernul să aloce sumele respective, se doreşte ca Greybull să iasă din afacere”, au spus acestea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO