Business Internaţional

UPDATE: Bilanţul cutremurelor din Japonia a ajuns la 41 de morţi şi peste 1.500 de răniţi

UPDATE: Bilanţul cutremurelor din Japonia a ajuns la 41...

Autor: Roxana Maciuca

16.04.2016, 17:00 237

Bilanţul victimelor a ajuns la 41 de morţi şi peste 1.500 de răniţi, după ce două cutremure de 6,5 grade şi 7,3 grade s-au produs la o zi distanţă în sudul Japoniei, iar autorităţile ajung cu greu la supravieţuitori pe fondul ploilor intense, transmite Associated Press.

Poliţia din oraşul Kumamoto a anunţat sâmbătă că 32 de persoane au murit în cel de-al doilea seism cu magnitudinea de 7,3 grade produs în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, iar alte nouă au murit în primul cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade.

Bilanţul anterior era de 32 de morţi. Un oficial din cadrul prefecturii Kumamoto, Riho Tajima, anunţa anterior că 22 de persoane au murit în al doilea cutremur. Autorităţile declaraseră anterior că se înregistraseră zece decese în cazul primului cutremur.

Oficialul nipon a mai precizat că 184 de răniţi sunt în stare gravă, iar peste 91.000 de persoane au fost evacuate din locuinţe.

Regiunea Kumamoto care s-a aflat aproape de epicenterele celor două cutremure este cea mai afectată de pe insula Kyushu, din sudul Japoniei. În urma cutremurului de 6,5 grade produs în cursul nopţii de joi spre vineri, cel puţin zece persoane au murit, ceea ce aduce bilanţul total la 32 de morţi.

La scurt timp după cutremure, s-au declanşat ploi puternice care îngreunează accesul serviciilor de intervenţii la posibilii supravieţuitori mai ales din zonele rurale care sunt practic izolate, producând alunecări de teren, surpări de drumuri şi de poduri.

Circa 20.000 de militari, poliţişti şi pompieri au fost mobilizaţi pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvarea a mii de oameni prinşi printre dărâmături.

Potrivit presei japoneze, circa 200.000 de locuinţe au rămas fără electricitate, iar 400.000 nu au acces la apă potabilă.

Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului japonez, Shinzo Abe, a anunţat sâmbătă că peste 1.500 de persoane au fost rănite în urma celor două seisme, dintre care 80 se află în stare critică. Circa 70.000 de persoane au rămas fără locuinţe, a mai precizat oficialul nipon.

Cel puţin 97 de cazuri de persoane prinse sau îngropate sub dărămâturi au fost sesizate poliţiei japoneze, în timp ce alte zece persoane au fost prinse în alunecări de teren în trei oraşe din prefectura Kumamoto, pe fondul ploilor intense care au însoţit seismul, potrivit Kyodo News.

Cel de-al doilea seism a avut loc în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă la ora 01.25 (vineri, ora 19.25, ora României) în regiunea Kumamoto, în sudul Japoniei, la adâncimea de doar 10 kilometri, după ce cu o noapte înainte un prim seism de 6,5 grade s-a produs la o distanţă de 18,3 kilometri de oraş, în condiţiile în care până vineri dimineaţă fusese urmat de 130 de replici.

Vineri dimineaţă, oficialii japonezi susţineau că replicile se încheiaseră, dar avertizaseră asupra riscului pentru alte replici ale cutremurului, spunând că rămânea în vigoare pentru încă o săptămână.

Potrivit Agenţiei Japoneze de Meteorologie, seismul de vineri noapte de 7,3 grade ar fi principalul cutremur, cel de joi noapte de 6,5 grade fiind un precursor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO