Business Internaţional

UPDATE: Randamentul obligatiunilor grecesti la doi ani urca la 26%. Problemele risca sa se extinda in Europa

28.04.2010, 16:12 28

Randamentele pentru obligatiunile pe doi ani emise de guvernulde la Atena au urcat miercuri dupa-amiaza la 26%, dupa ce agentiade rating S&P a decis sa reduca ratingul suveran al Greciei la"junk", informeaza Bloomberg. Daca la inceputul lui decembrierandamentul acestor obligatiuni era de 2%, pana in urma cu osaptamana acesta a urcat la 17%.

Cresterea randamentelor face aproape imposibila atragerea definantare de pe pietele de capital de catre statul elen.Randamentul la care se tranzactioneaza obligatiunile grecesti aratanivelul dobanzii pe care statul ar trebui sa o plateasca pentru aatrage bani de pe piata in cazul in care ar dori sa seimprumute.

Problemele Greciei au inceput sa se extinda si catre alte statedin zona euro care inregistreaza deficite bugetare ridicate.Randamentele obligatiunilor Irlandei si Portugaliei au crescutputernic in ultimele zile, pe fondul problemelor din Grecia.Randamentele pe 10 ani ale obligatiunilor portugheze se ridicamiercuri la 6,2%, in timp ce ale Irlandei au urcat la 5,6%.Randamentul pe 10 ani al Greciei este de 11,9%.

De asemenea, costul contractelor de asigurare impotrivadefault-ului (CDS) emise de tari din Uniunea Europeana au avansatla niveluri record.

Contractele ce tin de obligatiunile guvernului Greciei au urcatcu 111 puncte de baza la 821 iar cele ce tin de Portugalia auavansat cu 54 puncte de baza la 365.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO