Business Internaţional

UPDATE: Rusia suspendă importul de legume crude din UE, în urma cazurilor de contaminare cu E.coli. CE protestează

Rusia suspendă importul de legume crude din UE, în urma cazurilor de contaminare cu E.coli

Autor: Mediafax

02.06.2011, 12:16 559

Rusia a interzis temporar importul de legume crude din toatestatele Uniunii Europene, din cauza unei epidemii de gastroenterităcare se propagă în Europa, a anunţat joi directorul Serviciuluifederal rus pentru control sanitar, Ghenadi Onişcenko, relateazăRIA Novosti, citată de Mediafax.

"Impunem interdicţia pentru că situaţia nu este stăpânită de olună. Motivele infecţiei nu au fost încă stabilite. Situaţia s-aagravat brusc în ultimele zile, de aceea suntem obligaţi să luămmăsuri puţin populare", a subliniat oficialul.

"Este disproporţionat", a declarat Frederic Vincent, un purtătorde cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de sănătate publică.

"Comisia le va scrie autorităţilor ruse pentru a cereexplicaţii. Acest lucru reprezintă produse europene exportate anualîn valoare de 3-4 miliarde de euro, principalul produs fiindmerele", a adăugat el.

Ca urmare a ştirilor apărute în mass-media care au afectatexporturile, Spania a ameninţat că va cere despăgubiri pentrufermierii săi, care au anuţat că această criză îi costă 200 demilioane de euro săptămânal şi că în următoarea perioadă până la70.000 de muncitori ar putea fi concediaţi.

Comisia Europeană a anunţat de asemenea că va analiza impactulpe care această criză îl are asupra producătorilor.

Miercuri, instituţia a anunţat că a anulat avertizarea lansatăîmpotriva castraveţilor bio spanioli, suspectaţi că au provocat ocontaminare potenţial mortală cu bacteria E.coli.

"Ultimele teste realizate în Spania şi Germania pe castraveţiproduşi în Spania nu au dezvăluit prezenţa tulpinii 0104 abacteriei E.Coli, iar Comisia a anulat, prin urmare, alerta lansatăla nivel european", a precizat CE într-un comunicat.

Comisarul european pentru Sănătate, John Dalli, a făcut presiuniasupa Germaniei să îşi intensifice eforturile pentru a identificasursa acestei contaminări aflate la originea unei grave crize desănătate în Uniunea Europeană şi a unei prăbuşiri a pieţeifructelor şi legumelor.

Bacteria E.coli 0104, cauza problemelor, a provocat moartea anouă persoane în Germania şi a uneia în Suedia, a precizat el,citând un bilanţ publicat marţi de CE, pe baza datelor furnizate destatele membre UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO