Business Internaţional

Uriaşul ThyssenKrupp calculează costurile abandonării oţelului

Uriaşul ThyssenKrupp calculează costurile abandonării...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.01.2018, 00:00 952

În pofida succesului pe care ThyssenKrupp l-a avut în 2017, un investitor activist vrea să spargă compania germană pentru ca valoarea acţiunilor acesteia să crească. Însă directorul executiv crede că fostul mare producător de oţel poate merge înainte doar prin integrare, iar acţionarii sunt de acord cu el, scrie Handelsblatt, cel mai cunoscut ziar financiar al Germaniei.

CEO-ul ThyssenKrupp Heinrich Hiesinger poate fi considerat un erou care a proiectat despărţirea companiei de divizia de oţel pentru ca aceasta să fie inclusă într-un parteneriat cu Tata Steel. Entitatea astfel formată este al doilea cel mai mare producător de oţel din Europa. Dintr-o lovitură, Hiesinger a scos ThyssenKrupp din afacerile cu materii prime, unde dominantă este China şi unde profiturile erau din ce în ce mai mici. De asemenea, managerul şi-a asigurat un acord cu sindicatele din uniunea IG Metall care permite separarea diviziei de oţel, costul fiind garantarea locurilor de muncă şi a fabricilor timp de un deceniu.

ThyssenKrupp va deţine circa 25% din noul proiect, dar şi-ar putea vinde acţiunile printr-un IPO. Fondul de hedging suedez Cevian Capital, al doilea cel mai mare acţionar după Krupp Foundation, critică strategia lui Hiesinger şi vrea spargerea companiei, aşa cum John Flannery vrea să facă cu General Electric. Cofondatorul Cevian  Lars Forberg spune că valoarea acţiunilor ThyssenKrupp s-ar putea dubla după dezmembrarea companiei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO