Business Internaţional

Urmările celui mai mare atac informatic: pagube de cel puţin 8 mld. dolari, celebritate pentru producătorii de antiviruşi şi învinovăţirea nord-coreenilor

Cheltuielile companiilor cu protecţia cibernetică vor creşte cu 10% în Europa până în 2020, în condiţiile în care sistemele IT vechi vor fi actualizate, estimează analiştii. Foto: Hepta

Cheltuielile companiilor cu protecţia cibernetică vor creşte cu 10% în Europa până în 2020, în condiţiile în care sistemele IT vechi vor fi actualizate, estimează analiştii. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2017, 19:20 1512

În plin atac cibernetic, pro­ducătorii de antiviruşi s-au simţit în largul lor: acţiunile le-au crescut pe bursă, analiştii şi directorii lor au avut vizibilitate mai mare ca oricând şi un avertisment mai vechi de-al lor a fost luat acum în serios - proliferarea ciberagresivităţii. Companiile vor cheltui mai mult cu securitatea cibernetică.  

Cum în orice calamitate există şi oportunitate, la orizont se întrevede un boom în sectorul ciberasigurărilor. Cel mai recent atac informatic global i-a determinat pe mulţi actori din industria de profil să parieze pe creşterea rapidă a asigurătorilor cibernetici. Unii prezic chiar că această piaţă o va depăşi pe cea a asigurărilor auto, scrie Handelsblatt.

Câţiva dintre furnizorii de soluţii de securitate informatică porniţi în căutarea vinovaţilor pentru atacul WannaCry şi poate şi a celebrităţii au găsit repede ce au vrut: unii mai cu prudenţă (Kaspersky Lab din Rusia, Symantec din SUA), alţii mai siguri pe ei (IntezerLabs din Israel) au spus că atacul recent are câteva elemente comune cu cele ale unui celebru grup de hackeri asociaţi cu Coreea de Nord. Atacul a fost folosit şi ca instrument de presiune geopolitică. Guvernul iranian s-a grăbit să învinovăţească SUA. La fel a făcut şi Rusia. Mulţi spun că o parte din responsabilitate o poartă Agenţia Naţională de Securitate americană, care a transformat o vulnerabilitate a sistemului de operare Windows în unealtă de hacking, furată ulterior de hackeri, aparent alţii decât cei care au lansat atacul de tip ransomware WannaCry. Agenţia americană a raportat problema către Microsoft când a fost prea târziu.

Virusul a lovit prin paralizarea computerelor sau a reţelelor de computere ale unor agenţii guvernamentale, a paralizat fabrici ale unor coloşi industriali precum Renault, firme, spitale, mai ales în Marea Britanie, şi şcoli peste tot pe glob.

Costurile directe care derivă din blo­carea computerelor echivalează cu 8 mi­liarde de dolari la nivel global, estimează pentru The Wall Street Journal George Ng, director de tehnologie la Cyence, firmă de evaluare a riscurilor cibernetice din Silicon Valley. În weekend n-a fost lipsă de experţi care au sugerat că luni se va intensifica atacul. N-a fost aşa, dar amploarea agresiunii a expus vulnerabilităţi critice ale companiilor şi guvernelor de peste tot din lume. 

Echipa de cercetare a securităţii a IBM colectează şi monitorizează circa 45 de milioane de spamuri. În 2015, mai puţin de 1% din spamuri erau ransomware-uri. Anul trecut, 40% dintre spamuri conţineau un document sau un link care activa un ransomware. Actualul atac va duce ponderea şi mai sus. Prin urmare, ameninţarea creşte.

Potrivit unui studiu al McAfee, furnizor american de antiviruşi, ata­curile informatice produc în fiecare an pagube economice de 445 de miliarde de dolari.  Pentru Germania, cea mai mare economie europeană, costul este estimat la 60 de miliarde de dolari. Însă doar o mică parte din companiile nemţeşti sunt asigurate contra unor astfel de riscuri.

Atacul cibernetic a lovit dur în special Europa şi Asia. Însă aproape 90% dintre asigurările cibernetice la nivel mondial au fost vândute către companii din SUA, spune Stephanie Snyder, vicepreşedintele Aon Risk Solutions din Chicago.

Chiar dacă unele dintre companiile afectate nu au asi­gu­rare contra agresiunilor cibernetice, ele îşi vor putea contabiliza pierderile sub ac­tualele poliţe de asigurare care aco­peră şantajul şi răscumpărarea, a pre­cizat el. Allianz vede oportunităţi. „Asi­gu­­rarea cibernetică este principala noastră piaţă pentru creştere în prezent.“

Suntem optimişti ca aceasta va fi următoarea lovitură pentru Allianz şi pentru întregul sector al asigurărilor“, spune Hartmut Mai, director al diviziei de asigurări pentru industrie a celui mai mare asigurător european.

Despre recentul atac ransomware s-a scris mult, astfel că acesta ar putea aduce ciberasigurările în mainstream. „Recentele ciberatacuri vor contribui cu siguranţă la creşterea conştientizării acestei ameninţări“, spune Torsten Jeworrek, membru în boardul companiei de reasigurare Munich Re.

Între timp, atacul WannaCry i-a convins pe investitori să cumpere acţiunile producătorilor de antiviruşi, ei anticipând un boom al cheltuielilor companiilor şi agenţiilor guvernamentale  cu siguranţa informatică. Investitorii au văzut în atac mai degrabă o oportunitate de cumpărare decât un motiv de îngrijorare în legătură cu pericolele în care sunt puse companiile.  

Pe bursa de la Londra, acţiunile firmei de securitate cibernetică pentru reţele Sophos au crescut cu 7% luni. În SUA, titlurile FireEye au urcat cu 8%, iar cele ale Symantec cu 3%.

Cheltuielile guvernelor cu cibersecuritatea ar trebui, de asemenea, să ajute companiile cu operaţiuni în domeniul apărării General Dynamics, Lockheed Martin şi Northrop Grumman, notează Reuters.

Cheltuielile companiilor cu protecţia cibernetică vor creşte cu 10% în Europa până în 2020, în condiţiile în care sistemele IT vechi vor fi actualizate, estimează Brian Lord, analist la firma PGI.

„La multe companii au crescut investiţiile în IT, dar nu şi cele în siguraţa necesară sistemelor, astfel că aceste cheltuieli urmează să recupereze decalajul“, a explicat Lord.

Reducerea costurilor provocate de atacurile informatice cu doar 10% poate aduce companiilor economii de 17 miliarde de dolari anual, potrivit calculelor MorganStanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO