Business Internaţional

Următoarea criză după Grecia ar putea fi creşterea limitei de îndatorare a Statelor Unite

Următoarea criză după Grecia ar putea fi creşterea limitei de îndatorare a Statelor Unite

Autor: Marius Oncu - Mediafax

30.06.2011, 19:36 777

Odată cu amânarea crizei din Grecia, atenţia investitorilor seorientează către următoarea posibilă criză, cea a creşterii limiteide îndatorare a SUA, de 14.300 miliarde dolari, până la termenul de2 august după care statul nu se va mai putea împrumuta pentru aonora plăţi, informează CNBC, citat de Mediafax.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al îndatorării,iar Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permitguvernului să se mai poată împrumuta până pe 2 august. După aceastădată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi vaputea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Potrivit preşedintelui SUA, Barack Obama, 2 august marchează datala care Trezoreria va epuiza toate manevrele financiare de caredispune pentru a efectua plăţi, notează postul de televiziuneCNBC.

SUA ar putea continua să-şi onoreze datoriile şi după această dată,însă ar trebui să renunţe la anumite obligaţii, precum plata unorajutoare sociale, a asigurării de şomaj sau a salariilormilitarilor, potrivit postului de televiziune.

Oricât de dezastruoasă ar fi o astfel de situaţie pentru familiileafectate, ar păli în comparaţie cu problemele generate de o reacţiea pieţelor financiare.

Odată cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori întitluri ale Trezoreriei, cu precădere bănci centrale străine, arputea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat deneplată.

Autorităţile federale ale SUA riscă singurul lucru care a ţinut SUApână acum departe de dezastru, respectiv costurile scăzute definanţare.

"Orice majorare de 0,1% a dobânzilor plătite de stat, peste celeestimate, va creşte deficitul cu încă 130 miliarde de dolari înurmătoarea decadă", potrivit unei note de cercetare a firmeiBernstein Research.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO