S-a născut în Marea Britanie, unde regele jurnalismului de afaceri şi financiar este Financial Times. A lucrat acolo, dar a ales apoi să devină editor şef la The Wall Street Journal, portavocea capitalismului american, poziţie pe care a ocupat-o din 2013 şi până în 2018.
Gerard Baker a putut surprinde astfel în calitate de jurnalist şi coordonator de redacţie la cele mai cunoscute ziare de business ale planetei schimbările şi evenimentele care au adus lumea în punctul critic din prezent. A ţintit de la început sus în carieră. A studiat la Oxford şi primul său loc de muncă după studenţie a fost la Banca Angliei. După un an acolo a sărit direct la Lloyds Bank, una dintre cele mai mari şi mai vechi bănci din lume. La această instituţie financiară s-a familiarizat cu complicaţiile economiei internaţionale şi geopoliticii, fiind analist specializat pe America de Sud. A fost corespondent economic pentru BBC. A cutreierat lumea de la un capăt la celălalt. La Tokyo a lucrat de pe postul de corespondent pentru FT. La Washington a fost şeful biroului local al ziarului britanic. A trecut între timp pe la The Times. În prezent scrie în WSJ ca editor global şi este o prezenţă familiară la evenimentele economice şi politice internaţionale importante ale lumii cum este Forumul Economic Mondial de la Davos.
În acest fel, Gerard Baker, 62 de ani, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti şi analişti geopolitici din SUA. Este jurnalist de peste 30 de ani. Prin urmare, cum vede el lumea? În primul rând, „America este mult mai puternică decât politicienii vor să recunoască“, scrie el în WSJ. Politicienii exagereza necazurile din motive partizane. Pentru el, JD Vance, secundul lui Donald Trump dacă acesta va ajunge preşedinte, este faţa credibilă a populismului american. Despre Elon Musk spune că lumea ar trebui să-i mulţumească. „Musk a cumpărat Twitter pentru a crea un vehicul pentru pluralism care contestă un instinct profund nedemocratic“. Jurnalistul simte că antipatia SUA faţă de ONU se întăreşte. Iar, legat de o altă chestiune arzătoare a momentului, consideră că „Israelul se apară - şi astfel s-ar putea să salveze civilizaţia vestică“.
Despre Vladimir Putin, liderul Rusiei, a scris în 2023 că este câştigătorul geopolitic al anului. În acel an, Baker a atras atenţia asupra posibilităţii instalării unui „blocaj prelungit“ între Rusia şi Ucraina dacă China va furniza arme Rusiei. „Ucraina, Israel şi al Doilea Război Rece - De la Israel la Ucraina, 2023 a fost un an de răspândire a conflictelor violente, de creştere a instabilităţii şi de provocări grave pentru strategia globală a SUA, toate în contextul dezvoltării noului Război Rece cu China şi aliaţii săi, Rusia şi Iran. Se pare că adversarii noştri vor tatona mai departe în 2024, iar odată cu alegerile prezidenţiale din SUA, incertitudinea geopolitică nu va face decât să se intensifice“, spunea jurnalistul anul trecut. Aşa a fost. Aceste lucruri arată cât de departe sunt anii de dinainte de pandemie şi de războiul din Ucraina, când una din cele mai mari probleme ale SUA şi ale lumii era reformarea capitalismului. În această privinţă, Baker nota în 2019 că pentru a repara capitalismul este nevoie de şi mai mult capitalism deoarece sectorul privat este cel care creează soluţii pentru nevoile sociale precum locuinţe şi îngrijirea copilului. Pe de altă parte, capitalismul trebuie să redea puterea oamenilor.