Indiferent de ce se spune despre starea precară a democraţiei americane, nu poate fi negat faptul că alegerile exprimate la urne de americanii care au votat în număr record în ultimii ani au fost transpuse eficient în programe de guvernare ample şi extrem de importante, scria Gerard Baker cu puţin timp înainte de momentul alegerilor prezidenţiale din SUA într-o opinie publicată de Wall Street Journal.
Cu putere executivă şi majorităţi în ambele camere ale Congresului pentru primii doi ani ai mandatelor lor, atât Donald Trump, cât şi Joe Biden au putut implementa, în domeniile fiscal, comercial, al energiei, politicii sociale, afacerilor externe şi securităţii, măsuri legislative şi executive cu impact de durată pentru ţară.
Disciplina mai ridigă de partid şi o serie de schimbări instituţionale au împins SUA mai aproape de un sistem parlamentar, în care victoria electorală rezultă în executarea unei ample agende politice.
Însă alegerile ar trebui să aibă consecinţe şi pentru perdanţi. Alegătorii nu doar selectează direcţia viitoare a ţării, ci transmit unuia dintre partide că nu-l vor şi trebuie să se schimbe.
Partidele politice perdante care vor să câştige din nou ascultă verdictul electoratului şi-şi schimbă ca atare leadershipul (de obicei) şi, fără a-şi abandona valorile de bază şi filosofia, politicile şi programele pe care le oferă.
Automortificarea va fi de această dată deosebit de dureroasă pentru că de ambele părţi a existat o puternică senzaţie că aceste alegeri au fost foarte uşor de câştigat. Să pierzi când crezi că cealaltă echipă nu este nici măcar competentă oferă un mesaj revelator: eşti chiar mai rău.
Există o problemă, însă, scrie Gerard Baker. Deşi într-o democraţie sănătoasă perdanţii ar trebui să se angajeze în această regândire, aceştia probabil nu o vor face. Ca toate alegerile, şi acestea vor avea consecinţe. Este posibil doar ca acestea să nu fie cele de care ţara are nevoie.
Iar indiferent de câştigător, scria Gerard Baker într-o altă opinie, publicată de Times, era discordiei din interiorul Americii este departe de a se fi sfârşit.
Nemulţumirea generată de o campanie electorală turbulentă nu se va estompa probabil. Şi totuşi, adaugă Gerard Baker, America a trecut prin perioade mai grele înainte, iar democraţia a rezistat.