Business Internaţional

Urmează Gala ZF, 21 noiembrie, 2024, ora 19:00. Gerard Baker, invitatul special al galei: America va primi ce votează, iar indiferent de câştigătorul alegerilor era discordiei din interiorul său este departe de a se fi sfârşit

Urmează Gala ZF, 21 noiembrie, 2024, ora 19:00. Gerard...

Autor: Catalina Apostoiu

07.11.2024, 00:06 139

Indiferent de ce se spune des­pre starea precară a democraţiei americane, nu poate fi negat faptul că alegerile exprimate la urne de americanii care au votat în număr record în ultimii ani au fost transpuse eficient în programe de guvernare ample şi extrem de importante, scria Gerard Baker cu puţin timp înainte de momentul alegerilor prezidenţiale din SUA într-o opinie publicată de Wall Street Journal.

Cu putere executivă şi majorităţi în ambele camere ale Congresului pen­tru primii doi ani ai mandatelor lor, atât Donald Trump, cât şi Joe Biden au putut implementa, în do­me­niile fiscal, comercial, al energiei, po­li­ti­cii sociale, afacerilor externe şi se­curităţii, măsuri legislative şi exe­cu­tive cu impact de durată pentru ţară.

Disciplina mai ridigă de partid şi o serie de schimbări instituţionale au împins SUA mai aproape de un sis­tem parlamentar, în care victoria electorală rezultă în executarea unei ample agende politice.

Însă alegerile ar trebui să aibă consecinţe şi pentru perdanţi. Alegă­torii nu doar selec­tează direcţia vii­toa­re a ţării, ci transmit unuia din­tre partide că nu-l vor şi trebuie să se schimbe.

Partidele politice perdante care vor să câştige din nou ascultă verdic­tul electoratului şi-şi schimbă ca atare leadershipul (de obicei) şi, fără a-şi abandona valorile de bază şi filosofia, politicile şi programele pe care le oferă.

Automortificarea va fi de această dată deosebit de dureroasă pentru că de ambele părţi a existat o puternică sen­zaţie că aceste alegeri au fost foar­te uşor de câştigat. Să pierzi când crezi că cealaltă echipă nu este nici măcar competentă oferă un mesaj revelator: eşti chiar mai rău.

Există o problemă, însă, scrie Ge­rard Baker. Deşi într-o democra­ţie sănătoasă perdanţii ar trebui să se angajeze în această regândire, aceştia probabil nu o vor face. Ca toate ale­gerile, şi acestea vor avea consecinţe. Este posibil doar ca acestea să nu fie cele de care ţara are nevoie.

Iar indiferent de câştigător, scria Gerard Baker într-o altă opinie, publicată de Times, era discordiei din interiorul Americii este departe de a se fi sfârşit.

Nemulţumirea generată de o campanie electorală turbulentă nu se va estompa probabil. Şi totuşi, adaugă Gerard Baker, America a trecut prin perioade mai grele înainte, iar democraţia a rezistat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels