Business Internaţional

Urmează Gala ZF, 21 noiembrie, 2024, ora 19.00. Gerard Baker, invitatul galei: Nu de Donald Trump ar trebui să se teamă Europa cel mai mult, ci de proprii lideri populişti

Urmează Gala ZF, 21 noiembrie, 2024, ora 19.00. Gerard...

Autor: Catalina Apostoiu

11.11.2024, 00:05 176

Elitele Europei şi-au strâns rândurile pentru a se apăra din timp împotriva a ceea ce acestea consideră catastrofa unui al doilea mandat de preşedinte al lui Donald Trump, scria cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA Gerard Baker, invitatul Galei ZF.

Din cancelariile, redacţiile, ca­me­rele academice şi birourile lor corporate şi birocratice confortabile, acestea au urmărit cu groază tendin­ţele politice de această parte a Atlan­ticului.

Acestea nu pot crede că în locul reveniriii lui Joe Biden şi lumi­naţilor lor democraţi pentru încă pa­tru ani de revoluţie verde, vaste creş­teri ale cheltuielilor de stat şi devota­ment pen­tru religia modernă a diver­si­tăţii, echităţii şi incluziunii, alegăto­rii ame­ricani ar putea reuşi din nou în a adu­ce la Casa Albă pe cel pe care aceste elite continentale îl privesc drept cea mai mare ameninţare din istorie la adresa democraţiei, scria acesta. Însă se pare că nu de electoratul american ar trebui prietenii noştri cultivaţi din Europa să se teamă cel mai mult. Ci de propriul electorat. Nu newyorke­zul cu gură mare, cu pă­rerile sale deplorabile legate de com­bustibili fosili, imigraţie şi securitate naţiona­lă, ci valul în creştere de lideri popu­lişti din propriile ţări reprezintă cea mai mare ameninţare pentru confor­tabilul stabiliment al Europei, în opinia lui Gerard Baker.

Alegerile pentru Parlamentul European au adus cele mai clare dovezi de până acum că alegătorii în număr mare s-au săturat de modul în care sunt guvernaţi de ani întregi. Franţa, Germania, Spania, Italia şi ţări mai mici au asistat la avansuri uriaşe ale partidelor de dreapta care se opun imigraţiei în masă, resping măsurile climatice.

S-a spus despre revoluţiile din 1848 din Europa că în acel moment continentul, spre deosebire de Ame­rica cu 70 de ani mai devreme, ajun­sese la un punct de turnură şi nu a reuşit să se schimbe. Poate că Europa, copiind America de această dată, se schimbă până la urmă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels