Perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Albă a reînviat ceea ce observatorii numeau în primul său mandat de preşedinte „Trump trade“, comportamente ale pieţei şi strategii de investiţii bazate pe ideea că politicile liderului american, cu dereglementare, taxe mai mici, mai puţină imigraţie şi supratarifarea importurilor, vor fi benefice anumitor sectoare economice şi industrii.
Perspectiva terminării războiului din Ucraina, dată de discuţiile avute de Trump cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin pe această temă, a creat ceea ce poate fi numit „Trump peace trade“, mişcări ale pieţelor create de oportunităţile care apar pentru investitori şi afaceri în cazul în care în Ucraina va fi pace. Dată fiind apropierea ei de teatrul de război, Europa de Est, cu companiile şi pieţele sale, este deja în centrul atenţiei.
Iar aici, mai mulţi analişti au remarcat în primul rând bursa de acţiuni a Poloniei: ieftină, are spaţiu destul pentru creştere şi are potenţial, scrie Portfolio.hu, principala sursă de ştiri şi analize de business din Ungaria. Însă şi pe bursa maghiară şi pe cea din Austria pot fi găsite adevărate bijuterii ieftine. Ucraina este o ţară mare, iar bombardamentele ruseşti au distrus infrastructură de transport, energetică, fabrici, locuinţe, oraşe întregi. Prin urmare, când se va opri războiul Ucraina va avea nevoie de reconstrucţie economică, de proiecte costisitoare cum Europa nu a mai văzut decât atunci când s-a reclădit după al Doilea Război Mondial.
Iar aici apar oportunităţile pentru companiile de construcţii, de materiale de construcţii, de inginerie, pentru producătorii de utilaje. Europa de Est are astfel de companii. Unele guverne, cum este cel polonez, au programe speciale care, după război, vor pune în contact companiile poloneze cu clienţii ucraineni în vederea participării la operaţiuni de reconstrucţie economică. Austria are un campion regional al construcţiilor, Strabag, şi unul energetic, OMV, iar în Ungaria guvernul acordă o atenţie specială firmelor locale de construcţii, dintre care multe sunt controlate de apropiaţi ai premierului Viktor Orban. Ungaria a devenit şi hub regional în distribuţia de gaze naturale.
Însă Budapesta nu este în relaţii bune cu Kievul. Varşovia, stăpână peste cea mai mare economie est-europeană, este. Ucraina este şi o ţară cu o populaţie mare raportată la cele din Europa. Iar ucrainenii îşi vor creşte cheltuielile de zi cu zi pe măsură ce economia îşi revine. Acest lucru oferă oportunităţi producătorilor de bunuri de larg consum, de îmbrăcăminte, de electrocasnice, de maşini, dar şi retailerilor. În aceste condiţii, Polonia pare cel mai bine plasată pentru a profita de eventuala pace din Ucraina. Este o ţară aflată în mijlocul Europei, are porturi mari, transport feroviar dezvoltat, autostrăzi, poate deveni un hub logistic pentru comerţul dintre Europa de Vest şi cea de Est.
Companiile poloneze au experienţă în export. Vodca poloneză a luat locul alcoolului rusesc pe pieţele internaţionale. Ţara are ca vecin Germania, cel mai mare producător industrial al Europei, şi cu noul acord de parteneriat încheiat cu Google pentru dezvoltarea sectorului de inteligenţă artificială a făcut un salt mare în cursa pentru tehnologie. Polonia este în relaţii bune şi cu SUA, cea mai mare putere militară a lumii, se înarmează masiv şi îşi reclădeşte industria de apărare. Ucraina va avea nevoie şi de arme. Pacea va fi benefică economiei poloneze în ansamblu deoarece va aduce, după cum se speră, preţuri mai mici la energie şi va atenua tensiunile create pe piaţa locuinţelor de refugiaţii ucraineni. Bursa de acţiuni de la Varşovia are anul acesta deja una dintre cele mai bune performanţe din UE. Pacea va duce şi mai sus acţiunile companiilor poloneze.
Încetarea conflictului din Ucraina, cu revenirea la normal a preţurilor energiei, cu detensionarea lanţurilor de aprovizionare internaţionale, ar fi benefică întregii economii europene. Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiţii de pe Wall Street, a îmbunătăţit vineri perspectivele acţiunilor companiilor europene ca reacţie la discuţiile dintre Trump şi Putin premergătoare eventualelor negocieri pentru pace în Ucraina. Printre motivele menţionate sunt preţuri mai mici la energie, încredere mai mare a consumatorilor, creştere economică mai puternică. Analiştii de la Goldman au arătat şi că speculaţiile din media şi pieţele pariurilor sugerează creşterea la 70% a probabilităţii ca anul acesta să înceteze focul în Ucraina. Şi analiştii de la UBS au îmbunătăţit perspectiva acţiunilor europene, indicând oportunităţile create de reconstrucţia Ucrainei.
Ei au propus şi acţiuni câştigătoare, cum ar fi cele ale Schneider Electric şi Siemens, care beneficiază de avantajul că sunt ieftine. De asemenea, ei au recomandat titlurile operatorilor aerieni low-cost Ryanair, EasyJet şi Wizz Air, pe cele ale băncii austriece Erste Group, ale companiilor finlandeze din industria forestieră UPM-Kymmene şi Stora Enso, ale Coca-Cola şi pe cele ale LPP, producător polonez de îmbrăcăminte. Reacţia de până acum a pieţelor financiare la pasul făcut de Trump spre o pace în Ucraina arătat că aceasta ar ajuta şi euro, care săptămâna trecută s-a apreciat faţă de dolar şi s-a îndepărtat pentru moment de scenariul în care ajunge la paritate cu moneda Americii, presat în jos, printre altele, de războiul tarifar mondial pornit de Trump.