Business Internaţional

Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană are nevoie de "capabilităţi militare credibile"

Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană are nevoie de...

Autor: Mihai Draghici

23.01.2020, 15:33 81

Uniunea Europeană are nevoie de "capabilităţi militare credibile", "complementare" cu Alianţa Nord-Atlantică, dar "diferite", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în discursul rostit la Forumul Economic de la Davos.

"Europa trebuie să îşi contureze viitorul. Dar, pentru a fi mai influenţi în lume, trebuie să intensificăm eforturile în anumite domenii. Evenimentele recente au arătat ce trebuie să facem în plus. Situaţia din Libia arată costurile disensiunilor şi ezitărilor. Tocmai am revenit de la Conferinţa pe tema Libiei desfăşurată la Berlin. A fost bine să văd că a fost făcut un pas în direcţia corectă de către comunitatea internaţională. Comisia Europeană va susţine procesul de reconciliere şi reconstrucţie", a declarat Ursula von der Leyen, conform site-ului Comisiei Europene.

"În ultimul deceniu, europenii au aflat importanţa unui mediu de vecinătate stabil. Din Ucraina la zona Mediteranei, din Balcanii de vest la Sahel, am aflat importanţa investiţiilor suplimentare în stabilitatea pe termen lung şi în prevenirea crizelor. Aici, Europa poate face o diferenţă reală. Suntem cel mai mare donator în materie de cooperare pentru dezvoltare, de fapt, investim în acest sens mai mult decât restul lumii împreună. Dar trebuie să facem mai multe şi pentru gestionarea crizelor pe măsură ce evoluează", a precizat preşedintele Comisiei Europene.

"În acest sens, Europa are nevoie şi de capabilităţi militare credibile şi au fost instalaţi pilonii pentru construirea Uniunii Europene a Apărării. Există un drum european spre o politică externă şi de securitate în care puterea dură să reprezinte un instrument important, dar niciodată singurul instrument. Puterea dură este însoţită întotdeauna de diplomaţie şi de prevenirea conflictelor, de acţiuni pentru reconciliere şi reconstrucţie, lucru ştiu bine de europeni, deoarece am trecut prin aceste lucruri aici, în Europa", a continuat Ursula von der Leyen.

Capabilităţile militare europene vor fi "complementare cu NATO", dar "diferite", a notat Ursula von der Leyen, potrivit Deutsche Welle şi EUObserver.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO