• Leu / EUR4.9024
  • Leu / GBP5.4966
  • Leu / USD4.4632
Business Internaţional

Uscătoare pe curent, pături electrice, sobiţe cu lemne, lumânări: cum se mai pregătesc europenii pentru iarnă

Uscătoare pe curent, pături electrice, sobiţe cu lemne, lumânări: cum se mai pregătesc europenii pentru iarnă

Autor: Catalina Apostoiu

05.12.2022, 23:25 122

În Marea Britanie, uscătoarele electrice pentru rufe „zboară“ de pe rafturile magazinelor, scrie Bloomberg. Pentru cei care nu dispun de un uscător de rufe obişnuit, varianta pornirii încălzirii pentru uscarea rufelor pe calorifere nu mai este valabilă în criza actuală a energiei. Drept urmare, britanicii cumpără în neştire uscătoare electrice.

Umilul uscător de rufe se alătură astfel listei altor produse de încălzire low-tech aflate la mare căutare cu temperaturile din Europa în scădere, o listă ce include pături electrice şi lemne de foc.

Unele magazine au impus chiar limite de achiziţie pentru uscătoarele electrice de rufe. Vânzările sunt în creştere şi pentru pături electrice, friteuze cu aer cald şi remoska, o oală de gătit electrică din Cehia, extrem de eficientă.

Cu mulţi europeni pregătindu-se pentru preţuri mai mari la energie şi chiar întreruperi de electricitate, cererea este în creştere pentru surse alternative de încălzire, inclusiv pentru cea mai veche dintre acestea: lemnul.

Compania suedeză Gabriel Kakelungnar AB oferă o soluţie ce există de generaţii întregi: sobele tradiţionale pe lemne. Până la 40% din sobele companiei sunt exportate, în principal în Belgia, Olanda, Luxemburg, Norvegia, Germania, Finlanda şi Elveţia, dar şi către Marea Britanie şi SUA.

Potrivit lui Jesper Svensson, cererea este în creştere puternică din cauza crizei energiei, temerilor privind războiul şi ideii autosuficienţei în caz de pene de electricitate.

Cu temerile privind raţionali­zarea gazelor şi posibile întreruperi de electricitate în creştere, nemţii îşi fac stocuri de lumânări, acestea de­venind o modalitate fiabilă de a-ţi lumina locuinţa, notează The Guardian.

Creşterea cererii de lumânări era deja un efect vizibil al faptului că oamenii şi-au petrecut mai mult timp acasă în pandemie, însă acum oamenii îşi fac stocuri înaintea unei ierni pline de nesiguranţă.

Între timp, în aceeaşi criză a energiei, ţările din sudul continentului oferă o primire călduroasă „migranţilor energetici“, potrivit Reuters.

Aceste ţări profită de criza costurilor de trai pentru a promova beneficiile petrecerii iernii peste graniţe în rândul celor care trăiesc în ţări mai nordice.

Ministrul grec al turismului de exemplu a vizitat Austria şi alte ţări din nordul Europei în septembrie pentru a „transforma această criză uriaşă a energiei ce afectează Europa într-o oportunitate“.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9024
Diferență: -0,2523
Ieri: 4.9148
Azi: 4.4632
Diferență: -1,1517
Ieri: 4.5152
Azi: 5.4966
Diferență: -1,2078
Ieri: 5.5638
Azi: 4.9026
Diferență: -0,4831
Ieri: 4.9264