Business Internaţional

VÃ¥nzarea de actiuni Gaz de France scoate sindicatele in strada

23.06.2005, 18:53 17

Gaz de France, producatorul de gaz din proprietatea statului francez, va continua oferta publica de vånzare de actiuni, determinånd sindicatele sa initieze greve de protest fata de aceasta vånzare, relateaza Bloomberg.

Guvernul intentioneaza sa obtina 2,5 miliarde de euro din vånzarea actiunilor, a spus ministrul de finante Thierry Breton pe 9 iunie. Gaz de France va vinde si ea alte actiuni, in valoare de 1,5 miliarde de euro, pentru a finanta procesul de dezvoltare, a adaugat el.

Noul guvern, condus de prim- ministrul Dominique de Villepin, va insista ca vånzarea sa aiba loc chiar si dupa ce alegatorii francezi au provocat infrångerea publica a lui Jacques Chirac prin respingerea Constitutiei europene pe fondul ingrijorarilor cu privire la somaj.

De astazi, investitorii pot lansa ordine de cumparare. Actiunile vor incepe sa fie tranzactionate la Paris inainte de 14 iulie, conform lui Jean-François Cirelli, presedinte si director general al Gaz de France.

Merrill Lynch si Societe Generale asigura consultanta companiei, in timp ce Calyon, o divizie a Credit Agricole impreuna cu Lazard presteaza acelasi serviciu pentru guvern.

Aproximativ 9,5% din angajatii companiei au luat parte la greva de pe 20 iunie pentru a protesta fata de aceasta vånzare, a declarat Beatrice de Boer, purtatoare de cuvånt a Gaz de France.

Compania a fost fondata in 1946 si are in prezent 38.000 de angajati, iar actiunea lor nu a avut impact asupra afacerii.

Anul trecut Gaz de France a inregistrat un profit net de 1,05 miliarde de euro din vånzari de 18,1 miliarde de euro. Aceasta are in prezent 11 milioane de clienti in Franta si 4 milioane in strainatate.

Profitul operational a reprezentat 8,8% din vånzari in 2004, conform documentelor publicate de companie inaintea vånzarii.

Pe 18 iunie oficialii guvernamentali au declarat ca Gaz de France intentioneaza sa majoreze preturile in Franta cu 4 procente. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO