Ca să pară şi hotărâtă şi în control, dar şi cu garda sus, BCE a redus dobânda pentru depozite, cea de referinţa pentru politica monetară, din nou cu un pas minim, aşa cum se aştepta toată lumea. Cum toţi ochii sunt deja pe şedinţa de luna viitoare, preşedinta băncii centrale a zonei euro, Christine Lagarde, a explicat că nu poate spune ce va face atunci instituţia, aceasta ajustându-şi politica de la lună la lună. Prin urmare, legat de viitor, „ce va fi va fi“, a spus Lagarde.
Unii analişti cred că BCE, care a redus până acum dobânda pentru depozite cu 0,50 puncte procentuale, la 3,50%, va tăia indicatotul tot pe atât până la sfârşitul anului.
Decizia BCE de a reduce dobânda pentru depozite pentru a doua oară în acest an vine în condiţiile în care banca centrală americană (Fed) este aşteptată să înceapă ieftinirea creditului săptămâna viitoare.
Dobânda pentru operaţiuni de refinanţare a fost redusă de la 4,25% la 3,65%, iar cea pentru facilitatea de creditare de la 4,50% la 3,90%. Astfel, BCE face paşi mari în a alinia indicatorii la dobânda de referinţă.
Privirile sunt acum aţintite asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla la şedinţa din octombrie. Economiştii au păreri împărţite dacă strategii BCE vor decide o pauză în ieftinirea creditului când se vor reuni din nou pe 17 octombrie, după cum au procedat în iulie, înainte de a tăia din nou dobânzile cu un alt sfert de punct procentual pe 12 decembrie, notează CNBC.
Între timp, discuţiile despre o posibilă recesiune se intensifică, iar victoria asupra inflaţiei nu este încă sigură.
Prin prisma ultimelor evoluţii economice, JPMorgan, cea mai mare bancă americană, a revizuit probabilitatea unei recesiuni a economiei americane şi la nivel mondial începând de la finalul acestui an în sus la 35% de la 25%.
După un an de creştere surprinzător de solidă, economia americană dă acum semne de încetinire. Raportul pe iulie privind piaţa muncii a fost mai slab decât erau aşteptările, cu rata şomajului urcând pentru a patra lună consecutive, amplificând astfel temerile privitoare la o recesiune iminentă.
„Elemente importante ale proiecţiilor noastre de creştere sunt şubrezite. În SUA, apar semne ale unei slăbiri peste aşteptări a pieţei muncii, iar ultimele rapoarte sugerează de asemenea o decelerare a sectorului manufacturier global şi din zona euro“, potrivit lui Bruce Kasman, economist-şef la JPMorgan.
Şi scăderea din ultima vreme a preţurilor petrolului pe fondul cererii din ce în ce mai slabe indică posibilitatea recesiunii, în SUA şi Europa.
Pe lângă discuţiile în creştere despre recesiune, există de asemenea discuţii dacă lupta BCE cu inflaţia s-a încheiat, dacă victoria acesteia asupra creşterii dramatice a preţurilor este una sigură.
Riscurile privind reizbucnirea inflaţiei persistă în pofida creşterii anemice, iar dezbaterile se vor concentra probabil pe cât de rapid va trebui să scadă costurile de finanţare în şedinţele viitoare, notează Reuters.
„Deşi o reducere ar putea avea loc în octombrie, credem că informaţiile ce vor apărea între şedinţa din septembrie şi cea din octombrie nu vor fi probabil suficient de slabe pentru a aduce o reducere de dobânzi în octombrie“, arată Piet Haines Christiansen, de la Danske Bank.
Analiştii de la ING sunt de aceeaşi părăre, că doar o deteriorare severă a economiei ar garanta o reducere în octombrie, însă având în vedere volumul limitat de date suplimentare disponibil până atunci, această şansă pare neglijabilă.