Business Internaţional

Va fi Cipru următoarea ţară care va lua bani de la UE şi FMI?

Va fi Cipru următoarea ţară care va lua bani de la UE şi FMI?

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

28.07.2011, 00:04 676

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat cu douătrepte calificativul Ciprului, la "Baa1" din cauza situaţieifinanciare slabe ale ţării, a lipsei de unitate de pe scenapolitică şi a legăturii strânse pe care economia cipriotă o are cucea a Greciei şi a avertizat că ratingul ar putea fi redus şi maimult, scrie The Wall Street Journal.

Problemele economice ale Ciprului sunt amplificate de penelede curent cu care ţara se confruntă după ce o explozie a distruscea mai mare centrală electrică a ţării. Moody's apre­ciază căexplozia a produs "în­tre­ruperi materiale" în perspec­tivele petermen scurt şi mediu ale statului şi a redus estimarea de creşterea economiei Ci­prului de la 1,8% la zero.

Cipru se chinuie cu o creştere economică anemică şi riscuri maride contaminare de la problemele Greciei. Noul calificativ acordatde Moody's ia în considerare măsurile de restructrare fiscală carevor fi implementate de guvern. Agen­ţia a avertizat că un eventualeşec în a înăspri politicile financiare ar putea avea ca efect noiretrogradări.

Firma apreciază, în plus, că există riscul ca guvernul să fienevoit să ajute unele dintre băncile cipriote în următorii ani,având în vedere expunerea pe care acestea o au la problemeleGreciei.

Până în prezent, conservatorismul sistemului bancar cipriot aevitat implicarea guvernului în salvarea instituţiilor de credit,menţinând băncile profitabile în pofida crizei economice.Randamentele obligaţiunilor cipriote au crescut accentuat, însă, înultimele luni, ceea ce subliniază îngri­jo­rările investitorilorlegate de propagarea crizei greceşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO