Business Internaţional

Va fi posibilă salvarea sezonului estival din acest an în Europa?

Va fi posibilă salvarea sezonului estival din acest an...

Autor: Catalina Apostoiu

20.05.2020, 00:06 854

Un grup de 11 state membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord cu privire la o strategie legată de cum ar trebui să decurgă sezonul estival din Europa în acest an, scrie EUObserver.

Ţările membre ale UE ar trebui să-şi deschidă graniţele treptat, să-şi coordoneze măsurile, să prioritizeze siguranţa şi să se asigure că oamenii pot reveni acasă, relevă o declaraţie comună a miniştrilor de externe din Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Germania, Grecia, Italia, Portulagia, Malta, Slovenia şi Spania. Toate ţările UE au în prezent reguli diferite de călătorie în acest moment.

„Din 3 iunie, vom putea călători între regiunile italiene şi suntem pregătiţi să întâmpinăm în siguranţă cetăţenii europeni care-şi doresc să petreacă vacanţele în ţara noastră, după cum se întâmplă în fiecare an. Structurile noastre sunt pregătite“, a declarat ministrul italian al afacerilor externe Luigi Di Maio, potrivit Euractiv.

Di Maio a adăugat că nu ar trebui să existe „liste negre“ între ţările europene. „Dacă nu vom schimba direcţia în scurt timp, vor exista consecinţe serioase pentru sectorul de turism în toate ţările europene“, a avertizat Di Maio, adăugând că „acordurile bilaterale privitoare la fluxurile de turişti sunt împotriva spiritului UE“.

Italia va oferi tuturor ţărilor un raport săptămânal pri­vitor la situaţia din fiecare regiune, potrivit oficialului italian.

Germania se opune la rândul său acordurilor bilaterale care ar putea declanşa un „război al turismului“. Pe de altă parte, se pare că ţările care au făcut faţă pandemiei cu relativ succes comparativ cu altele vizează acorduri separate. Potrivit ministerului ceh al afacerilor externe, Grecia s-ar putea număra printre primele destinaţii care-şi deschid graniţele pentru turiştii cehi.

Cât priveşte Spania, turismul din această ţară ar putea fi reluat până la sfârşitul lunii iunie, moment până la care guvernul ţării speră să fi ridicat toate restricţiile de călătorie, a anunţat ministrul spaniol al transporturilor Jose Luis Abalos. Anul trecut, Spania a fost a doua cea mai vizitată ţară din lume, cu un număr total de 83,7 milioane de turişti.

Austria a anunţat că-şi va redeschide complet graniţele cu Germania şi Elveţia începând cu 15 iunie. Anunţul vine după acţiuni de relansare „prudentă“ a industriei turismului pe perioada verii. Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat că acest lucru „va fi posibil gradual“.

Şi Grecia şi Croaţia se grăbesc să-şi salveze o parte din sezonul estival. Pentru cele două ţări, mizele sunt uriaşe: turismul reprezintă 25% din PIB-ul Greciei şi aproape 20% din cel al Croaţiei, potrivit Balkan Insight.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis urmează să anunţe în această săptămână planul guvernului pentru relansarea sectorului de turism şi pentru restartarea economiei, scrie Kathimerini. Marile lanţuri hoteliere au adoptat deja noi protocoale şi măsuri de siguranţă în aşteptarea anunţului guvernului.

Potrivit Total Croatia News, Institutul Croat pentru Sănătate Publică a emis recent recomandări privind înotul în mare, piscine în timpul pandemiei, numărul maxim de persoane admis pe plaje fiind de 15 pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO