Business Internaţional

Va fi vaccinul anti-COVID-19 suficient pentru ca economiile şi omenirea să reintre în normal? Nu, spun specialiştii, dar este luminiţa de la capătul tunelului

Ministrul german al economiei Peter Altmaier a declarat că nimeni nu ştie când un vaccin contra COVID-19 va fi disponibil, sau pentru câţi oameni.

Ministrul german al economiei Peter Altmaier a declarat că nimeni nu ştie când un vaccin contra COVID-19 va fi disponibil, sau pentru câţi oameni.

Autor: Bogdan Cojocaru

10.11.2020, 22:24 1720

Când numărul de infectări cu SARS-CoV-2 explodează mai peste tot în Europa şi SUA, iar guvernele reintroduc măsuri de lockdown, vestea că o companie occidentală de încredere a dezvoltat un vaccin eficient de imunizare contra COVID-19 a aruncat rapid în aer bursele de acţiuni şi alte pieţe. Atât de multă nevoie era de o victorie pe acest front. Însă este suficient un vaccin, sau mai multe, pentru a readuce economiile şi viaţa socială la normal?

Experţii în boli spun că sunt necesare şi alte măsuri pentru a scăpa de coronavirus. De altfel, ei nu cred că COVID-19 este o calamitate cu care omenirea nu se va mai întâlni vreodată sau că va dura mult timp până când o altă pandemie va perturba liniştea planetei, scrie în The Guardian Debora MacKenzie, jurnalistă specializată în sănătate şi autoarea unei cărţi despre COVID-19. MacKenzie vine dintr-una dintre ţările occidentale unde COVID-19 loveşte cel mai dur, Marea Britanie. De acolo, James Naismith, preşedintele Rosalind Franklin Institute din Oxford, explică de ce guvernele apelează la măsuri de lockdown pentru a încetini epidemia.

„Nimeni nu spune că lockdownurile nu sunt vătămătoare. Vor produce suferinţă şi moarte. A fi o ţară săracă înseamnă sănătate precară. Ştim că disperarea şi izolarea ucid. Ştim că întârzierile în tratarea unor boli non-COVID-19 vor duce la moarte“, spune el. Este clar, însă, că COVID-19 este mult mai mortală, a explicat profesorul. Înfrângerea pandemiei înseamnă că oamenii trebuie să respecte regulile de lockdown cu mai mare stricteţe decât în primăvară. Iar acest lucru va fi mult mai uşor de făcut dacă există o luminiţă la capătul tunelului.

Ţările care au acţionat încă de la început suficient de rapid şi de puternic pentru a reduce rata de infectare şi apoi au menţinut-o acolo, cu o anumită distanţare socială, dar şi prin testare eficientă, identificarea contacţilor şi carantină, au reuşit să revină la un grad de normalitate. Viaţa este în mare măsură normală în Noua Zeelandă; modelul de reacţie sud-coreean este considerat drept reper; Taiwanul a sărbătorit recent a 200-a zi la rând fără niciun caz; numărul de victime din Viet­nam, şi aşa redus, n-a mai crescut de pe 5 sep­tem­brie; iar China, locul de unde a pornit pandemia, se pare că a evitat până acum un al doilea val.

Însă multe ţări se pare că se bazează pe un vaccin care să le salveze. Din păcate, drumul spre norma­litate este mai com­plicat. Chiar şi descoperit, fabricat şi distribuit, vaccinul nu va alunga imediat virusul, spune profesorul David Salisbury de la Imperial College London, fost director de imunizare la Departamentul de Sănătate. Va fi în continuare nevoie de o oarecare distanţare, testare şi carantină pentru a menţine focarele sub control. Dar vaccinul va face posibil ca oamenii să nu fie condamnaţi la o viaţă ca în război. Un vaccin s-ar putea să nu fie suficient de unul singur, dar este necesar. Este singura modalitate dovedită de a ajunge la „imunitatea turmei“ - atunci când o parte atât de mare din populaţie (considerată a fi cel puţin 60% în cazul COVID-19) este imună la virus încât o persoană infectată are contact cu foarte puţini oameni neimuni şi, incapabil să găsească noi gazde, virusul se stinge.

Unele state au deja planuri de vaccinare, care adesea au ca prio­ritate partea din po­pu­laţie cu risc ridicat. Aceasta înseamnă că „virusul va continua să circule printre tinerii sănătoşi, mai ales dacă ei ignoră distanţarea socială şi nu poartă mască“, spune Salisbury. Pentru ca circulaţia virusului să fie adusă sub control şi mai ales pentru protejarea celor la care vaccinul nu are efect, pe lângă vaccin va mai fi nevoie de purtarea măştii şi distanţare socială.

Peter Hotez de la Baylor College of Medicine din Texas avertizează că primele vaccinuri ar putea împiedica îmbolnăvirea celor cărora li se administrează, însă nu şi contractarea virusului şi răspândirea acestuia. „În acest caz, vom avea în continuare nevoie de măşti şi distanţare socială, până când vor fi produse vaccinuri mai bune.“

Unii imunologi văd şi partea plină a paharului. Dacă copiii mici - care de obicei nu au simptomele grave de COVID-19 ale adulţilor - încep să contracte virusul în fiecare iarnă, populaţia poate dezvolta suficientă imunitate, dacă nu pentru a opri circulaţia virusului, cel puţin pentru a limita impactul acestuia.

În decursul unei generaţii, toată lumea va fi făcut boala în copilărie, iar COVID-19 va fi la fel de periculos ca o gripă comună. Asta s-ar putea să se fi întâmplat cu cele patru coronavirusuri care acum provoacă răceli comune iarna. Analiza genetică arată că unul, OC43, a plecat de la vite şi a intrat în oameni în jurul anului 1890.

El s-ar putea să fi provocat în acel an o pandemie de ceea ce se credea a fi o gripă severă, spune Nicholas Christakis de la Universitatea Yale.

Acea gripă dădea simptome asemănătoare cu Covid. În orice caz, efectul imediat al vaccinului ar trebui să fie acela că vor muri mai puţine persoane, dar virusul încă va circula la un anumit nivel. Iar acest lucru va poatea fi mai uşor de înfruntat cu unele medicamente eficiente.

Gigantul farma american Pfizer şi compania de biotehnologie germană BioNTech au anunţat recent că au dezvoltat un vaccin care în faza finală de testare a avut o eficienţă de peste 90% în prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19 la cei fără dovezi de infectare anterioară. Bursele au explodat la aflarea veştii. Celelalte vaccinuri testate în alte părţi ale lumii, produse de China şi Rusia, s-au dovedit a fi problematice. Ministrul german al economiei Peter Altmaier a declarat că nimeni nu ştie când un vaccin contra Covid va fi disponibil, sau pentru câţi oameni. Adevărul este că în prezent pare că cine este mai puternic va avea acces mai facil la vaccinuri. Spre exemplu, Elveţia a pus la dispoziţia companiei americane Moderna o fabrică de vaccinuri contra COVID-19, primind în schimb 4,5 milioane de doze din viitorul vaccin, suficiente pentru imunizarea a 2,25 de milioane de persoane, notează swissinfo.ch. Peste 150 de vaccinuri anticoronavirus sunt în dezvoltare în întreaga lume. Pfizer apreciază că va putea furniza 50 de milioane de doze până la sfârşitul acestui an şi circa 1,3 miliarde de doze în 2021. Uniunea Europeană va cumpăra până la 300 de milioane de doze cu acest vaccin, a anunţat preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Uniunea a semnat contracte de cumpărare de vaccinuri anti-Covid cu AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO