Business Internaţional

Va intra SUA în recesiune? Când? Unii economişti se tem că sectorul rezidenţial şi dobânzile vor fi cele care vor aduce următoarea recesiune

Va intra SUA în recesiune? Când? Unii economişti se...

Autor: Catalina Apostoiu

28.08.2018, 21:30 1354

Un indicator care ia în calcul diferenţa în scădere dintre costurile de finanţare pe termen scurt şi cele pe termen lung ar putea semnala un risc în creştere de intrare a economiei americane, cea mai mare din lume, în recesiune, avertizează cercetătorii Fed San Francisco, potrivit Reuters.

Avertismentul se bazează pe un studiu care face o analiză aprofundată a diferenţei dintre randamentele titlurilor americane de trezorerie pe trei luni şi cele pe zece ani, o diferenţă care s-a redus în ultimele luni.

Mai mulţi oficiali ai Fed au invocat această diferenţă în scădere drept un motiv pentru a stopa majorările de dobânzi din moment ce de-a lungul istoriei, de fiecare dată când dobânzile pe termen scurt cresc peste cele pe termen lung urmează o recesiune.

Recent, James Bullard, pre­şe­dintele Fed St. Louis, a lansat noi semnale de alarmă cu privire la pla­nurile băncii centrale americane de a majora în continuare dobânzile, a­verti­zând că şi numai o nouă ma­jo­rare ar putea crea premisele unei recesiuni.

Totuşi, nu există riscul unei recesiuni în viitorul apropiat „pentru că dobânzile pe termen lung, deşi în scădere în raport cu cele pe termen scurt, se menţin peste acestea”, se arată în studiu.

Dezbaterile privitoare la capacitatea acestei diferenţe de a anticipa o recesiune sunt foarte aprinse în ultima vreme.

Părerile privitoare la factorii care vor aduce următoarea recesiune şi momentul producerii acesteia variază foarte mult.

Un moment nepotrivit ales pentru retragerea stimulentelor fiscale, o bulă a datoriilor corporate şi războiul comercial sunt factorii care ar putea pune cel mai uşor capăt creşterii puternice a economiei americane, potrivit New York Times.

Alţi economişti se tem că sectorul rezidenţial şi dobânzile vor fi cele care vor aduce următoarea recesiune.

Vanguard, firma ce administrează active de 5.000 miliarde dolari, consideră că şansele apariţiei unei recesiuni până la sfârşitul anului 2020 sunt în creştere, în timp ce S&P plasează şansele unei recesiuni la numai 10-15% în următoarele 12 luni. Şi gigantul american Goldman Sachs anticipează că şansele ca economia americană să intre în recesiuni în următoarele 12 luni se situează la 10%.

Într-un raport pentru FMI publicat recent, Sam Ouliaris şi Celine Rochon avertizează că recesiunile sunt adesea precedate de o rată scăzută a economisirii în rândul populaţiei. ìAmericanii nu economisesc pentru viitor. Din nou. Rata economisirii scade rapidî, se arată în raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO