Business Internaţional

Vă mai amintiţi de Kerviel? Un trader a făcut o gaură de 2 miliarde de dolari celei mai mari bănci elveţiene, UBS

Vă mai amintiţi de Kerviel? UBS anunţă pierderi de 2 miliarde dolari din cauza tranzacţiilor neautorizate ale unui trader

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2011, 11:04 1155

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat că a înregistrat pierderi de aproximativ două miliarde de dolari din cauza unor operaţiuni financiare neautorizate ale unui trader din divizia de investiţii, transmite Bloomberg.

Pierderile ar putea fi contabilizate în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Banca a asigurat că poziţiile niciunui client nu au fost afectate.

"UBS a descoperit o pierdere cauzată de activităţile de trading neautorizate ale unui trader al băncii de investiţii. Cazul este încă sub investigaţie, dar UBS estimează că pierderile cauzate de trader se ridică la două miliarde de dolari", se arată într-un comunicat al băncii.

Acţiunile UBS au picat cu 9,6% în urma anunţului.

Banca franceză Societe Generale a înregistrat pierderi de 4,9 miliarde de euro în 2008 în urma unor tranzacţii neautorizate efectuate de traderul Jerome Kerviel. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Tribunalul din Paris care a judecat cazul lui Kerviel a stabilit de asemenea ca fostul trader să restituie băncii franceze cele aproape 5 miliarde de euro pierdute din cauza tranzacţiilor neautorizate care au adus SocGen aproape de colaps în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO