Business Internaţional

Va reusi Citigroup sa renasca precum pasarea Phoenix din propria cenusa?

Va reusi Citigroup sa renasca precum pasarea Phoenix din propria cenusa?

Citigroup este una dintre cele mai mari banci din Statele Unite, care, ingenuncheata de criza, inca se confrunta cu probleme

08.11.2009, 23:32 37

In ultimii 80 de ani, guvernul american a salvat de cel putinpatru ori institutia cunoscuta acum sub numele de Citigroup, scrieThe New York Times. In cazurile anterioare, banca a depasit crizasi a prosperat. Va reusi oare Citigroup aceasta performanta si deaceasta data?
Raspunsul la aceasta intrebare este important nu numai pentru cei276.000 de angajati ai institutiei care a fost candva cea mai marebanca din lume, dar si pentru contribuabilii americani. Desiactiunile institutiei au urcat puternic, iar aceasta a reusit sagenereze un profit de 101 mil. dolari (68 mil. euro) in trimestrultrei, nu este clar inca daca Citigroup poate iesi din prapastiacreata de fostii sai lideri inainte si in timpul tulburarilor de pepiata creditelor ipotecare. In cazul unui esec, contribuabilii vorsuferi pierderi uriase.

Citigroup e prea mare pentru a fi lasat sacada
Citigroup ramane o institutie complexa, cu 200 de milioane declienti si operatiuni in peste 100 de tari. Cand se vorbeste despreinstitutii care au devenit atat de mari si integrate in economieincat autoritatile le considera prea mari pentru a fi lasate sa seprabuseasca, Citigroup este primul exemplu.
Drept rezultat, guvernul a acordat companiei ajutoare in valoare de45 mld. dolari (30 mld. euro) in ultimul an. In plus, prinintermediul organismului de garantare a depozitelor, guvernul afost de acord sa sustina active toxice din bilantul Citi in valoarede 300 mld. dolari (203 mld. euro).
Desi Citigroup si-a redus valoarea contabila a creditelor ipotecaredin bilant cu zeci de miliarde de dolari, compania s-ar puteaconfrunta cu probleme legate de uriasul sau portofoliu de carduride credit. Din angajamentele de credit de 1.200 mld. dolari (812mld. euro) din trimestrul doi, 873 mld. dolari (591 mld. euro)reprezentau linii de carduri de credit. O masura a eforturilorbancii de a rezolva aceasta problema este decizia luata inoctombrie de majorare cu 29,99% a ratelor pentru unii detinatori decarduri de credit.
Vikram Pandit, CEO al Citigroup, declara in cadrul unui interviu caeste increzator ca Citigroup este pe drumul cel bun,concentrandu-se pe global banking si renuntand la segmente care nufac parte din aceasta misiune. Pana acum, declara acesta, Citigroupsi-a redus dramatic cheltuielile, si-a imbunatatit monitorizareariscurilor si a pus bazele unei echipe de management care, spuneacesta, va readuce banca pe o profitabilitate sustinuta.
Pandit a declarat ca lucreaza cu autoritatile federale la unprogram de returnare a fondurilor TARP primite de la stat, actiunecruciala pentru refacerea imaginii Citigroup in randulconsumatorilor.

Citigroup are nevoie de mai mult decat sprijinul de lastat
In eforturile de redresare, Citigroup planuieste sa anuleze multedin actiunile realizate in timpul unei perioade pe care uniiinsideri o numesc deceniul pierdut.
In acest sens, Pandit a impartit compania in doua. O parte constain operatiunile considerate vitale pentru viitorul bancii, cum arfi retail banking, investment banking si servicii de tranzactiipentru clienti institutionali, iar cealalta parte includeoperatiuni de care directorii Citi vor sa scape, cum ar fi cele deasset management si consumer lending, creditele auto si cele pentrustudenti. De asemenea, Citigroup vinde unele din multele companiiachizitionate in ultimii ani. Unii analisti bancari sunt optimistiin ceea ce priveste perspectivele bancii, insa comparativ cu altebanci mari, operatiunile Citigroup nu genereaza profiturisuficiente pentru a acoperi viitoare operatiuni de writedown -reducere a valorii contabile a activelor - potentialdevastatoare.
Principala sursa a problemelor cu care se confrunta Citi estepariul prea mare facut pe credite de consum riscante. Acum,Congresul se teme ca Statele Unite nu-si vor recupera niciodatabanii acordati Citigroup.
Nefericitul adevar despre Citigroup din ultimii ani, spun analistiisi fostii insideri, este ca banca a fost condusa ingrozitor. DacaCitigroup era condusa orbeste, autoritatile par sa nu fi observatacest lucru. Arhitectura Citigroup ramane una instabila.
Pandit sustine ca va dura ceva timp pana cand strategia Citigroupva da roade si ca totul depinde in parte de evolutia economiei.Analistii spun totusi ca pentru a supravietui Citigroup trebuiesa-si vanda rapid diviziile din segmentele de pe care vrea sa iasa,iar acest lucru este foarte dificil acum, pentru ca nu existacumparatori.
Chris Whalen, editor al Institutional Risk Analyst, considera capentru rezolvarea problemelor Citigroup nivelurile scazute aledobanzii si sprijinul guvernamental nu sunt suficiente. "Citigroupva avea nevoie de viitoare injectii de capital. Ce se va intamplain ultima instanta cu Citigroup? Guvernul va apela la detinatoriide obligatiuni si va spune ca nu mai poate investi fondurisuplimentare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO