Business Internaţional

Va rezista Grupul de la Vişegrad, alianţa statelor est-europene rebele, schimbărilor politice din Cehia?

Va rezista Grupul de la Vişegrad, alianţa statelor...

Autor: Catalina Apostoiu

02.12.2021, 00:05 498

Cinci partide au format un guvern de coaliţie în Cehia după alegerile parlamentare organizate în această ţară luna trecută, angajându-se să ancoreze politica externă la UE şi NATO, în timp ce relaţiile cu Rusia şi China vor fi „revizuite“. În ceea ce priveşte relaţiile Cehiei cu grupul de la Vişegrad, acestea s-ar putea dovedi „complicate“. Cel mai important rol în creionarea viitoarei direcţii a Cehiei îi revine noului premier Petr Fiala.

„Trebuie să rezolvăm problemele care-i neliniştesc pe oameni cât mai rapid posibil şi să scoatem ţara din multiplele crize în care se află, sanitară, economică şi o criză a valorilor“, a declarat Fiala.

În ceea ce priveşte politica externă, partidele din coaliţie au făcut campanie pe baza unei agende pro-occidentale, angajându-se pentru întărirea relaţiilor cu Bruxellesul şi Washingtonul. Fiala a promis să majoreze contribuţiile Cehiei la NATO până la 2% din PIB până în 2025, scrie Euronews.

Partidul civic-democrat (ODS), cel mai mare dintre cele cinci partide ale coaliţiei, este de multă vreme eurosceptic, însă mai multe dintre celelalte au o poziţie clară pro-Bruxelles. „Noua coaliţie nu va face probabil presiuni pentru introducerea euro în Cehia, însă imaginea ţării se va îmbunătăţi comparativ cu cea de pe vremea lui Andrej Babis. Controversele asociate cu acestea vor dispărea,“ arată Lubomir Kopecek, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Masaryk.

Diviziunile dintre cele cinci partide ale coaliţiei rămân un risc însă, iar unele dispute au început deja să apară, notează Balkan Insight. Se sugerează, de exemplu, că relaţiile Cehiei cu grupul de la Vişegrad s-ar putea dovedi a fi complicate.

Unele partide din coaliţie ar vrea ca Cehia să se distanţeze de Ungaria şi Polonia, ale căror poziţii iliberale au conferit V4 o reputaţie de agitator în Bruxelles. Însă ODS aparţine aceluiaşi grup politic în parlamentul european ca şi PiS din Polonia, în timp ce aripa conservatoare şi eurosceptică îl admiră pe premierul Viktor Orban.

Astfel, în acordul coaliţiei se specifică clar că V4 ar trebui să rămână vital pentru cehi.

Totuşi, Mikulas Bek, propus pentru poziţia de ministru pe afaceri europene, a catalogat grupul ca „supraestimat“ şi a promis că va discuta cu premierul despre această problemă.

Acesta a declarat de asemenea recent că odată cu schimbarea de guvern din Cehia, Budapesta ar putea pierde susţinerea Pragăi în disputele sale cu UE privitoare la statul de drept, potrivit Euractiv.

Ţările membre ale V4, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia se susţin reciproc în astfel de dispute.

Cel mai important rol în stabilirea direcţiei Cehiei şi soluţionarea disensiunilor din coaliţie îi va reveni premierului Fiala. „Este foarte conservator, dar în mod clar nu ferm eurosceptic. Vrea să fie foarte activ în relaţia cu Bruxelles-ul şi fără nicio îndoială nu vrea să urmeze calea liderilor polonez sau ungar. În general, este un foarte bun mediator şi poate menţine unitatea guvernului“, concluzionează analiştii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO